Nemačka se dogovorila sa energetskim kompanijama

nuklearna-elektrana-8-20120301092358199Nemačka Vlada je nedavno prihvatila dogovor sa četiri najveće elektroprivrede – E.On-om, RWE-om, EnBW-om i Vattenfallom. One će biti dužne da državi plaćaju u fond za dekomisiju nuklearnih elektrana ukupno 23,6 mlrd. evra (26 mlrd. USD) , a država će prihvatiti obavezu stvaranja preduslova za skladištenje otpada iz dekomisije.

Kompanije će uz to ipak biti odgovorne za zatvaranje svih nuklearki do 2022. Namera dogovora je da se reši nesigurnosti oko potencijalnih troškova za porezne obveznike, dajući istovremeno jasnu finansijsku sliku energetskim kompanijama i investitorima. Sve četiri kompanije žalile su se na tzv. premiju na rizik, ali na kraju su ipak pristale na državne zahteve.

Kompanije su inicijalno najavljivale da će im za rešavanje pitanje nuklearnog otpada trebati 45 milijardi USD, ali postojala su strahovanja da kompanije jednostavno neće biti u stanju da generišu toliku količinu novca.

U toku je diskusija gde skladištiti nuklearni otpad, a stručna komisija je izviestila da se stabilna dugoročna lokacija skladišta možda neće sagraditi do idućeg veka. Trenutno, otpad se skladišti u privremeno skladište, a istrošeno gorivo ostaje u elektranama. Većina istrošenog goriva se prerađuje u inostranstvu, javlja Power engineering.

Izvor: energetika.ba

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti