Nemačka nije protiv „Severnog toka 2“

92800_vest_gasovod1Portal Sputnik prenosi da Vlada u Nemačkoj neće ometati realizaciju projekta gasovoda „Severni tok 2“ pošto odluke o ovom pitanju donose kompanije koje učestvuju u njemu, izjavila je šefica Odeljenja za međunarodnu energetsku politiku u Ministarstvu ekonomije i energetike Nemačke Ursula Borak.

„U ime federalne vlade mogu samo da kažem da ovaj projekat pripada kompanijama i kompanije će morati da odluče da li će da odustanu od njega ili neće. Moramo da čekamo njihovu odluku, mi zaista to ne znamo. Politika se nikako ne meša u to“, izjavila je Borakova na marginama međunarodnog foruma o energetskoj efikasnosti i razvoju energetike ENES 2016. „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda zajedničkog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od ruskog priobalja kroz Baltičko more do Nemačke, paralelno s postojećim „Severnim tokom“.

Protiv izgradnje aktivno se zalaže niz zemalja Evropske unije, pre svega Poljska, kao i Ukrajina, koje se plaše gubitka statusa zemalja-tranzitera ruskog gasa za Evropu.

Izvor: sputniknews.com

V.V.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti