Nafta na nivou oko 48 dolara, Irak pozitivno reaguje

imagesCene nafte zaključene su blizu 48 dolara po barelu na trgovanju u Njujorku, nakon što je irački premijer izjavio da će Bagdad učestvovati u planiranom smanjenju proizvodnje koje je najavila Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK). „Irak će, na sastanku OPEK-a sledeće nedelje, prihvatiti da podnese deo tereta i da smanji proizvodnju nafte“, izjavio je premijer Hajder Al-Abadi, prenosi agencija „Blumberg njuz“.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuke u januaru neznatno je oslabila, za sedam centi na 47,96 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku. Cena američkog „crnog zlata“ je pala čak za 63 centa na 47,40 dolara pre emitovanja izjave iračkog premijera u 10,30 časova pre podne u Vašingtonu, navodi njujorška agencija.

Ukupan obim trgovanja iznosio je oko 15 odsto ispod 100-dnevnog proseka u popodnevnom trgovanju u 14,55 časova.

Severnomorska nafta „brent“ za dostavu u januaru pojeftinila je za 17 centi na 48,95 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu.

„OPEK dominira u svemu na tržištu“, kaže Rob Tamel, generalni direktor i portfolio menadžer u kompaniji Tortoise Capital Advisors LLC. Prema njegovim rečima, Irak i Iran su krucijalni za dogovor u OPEK-u, i očekivanja u pogledu postizanja sporazuma su, kako kaže, verovatno veća nego pre ijednog sastanka do sada.

„Sledeća nedelja će biti ključna za određivanje kratkoročne budućnost cena nafte“, izjavio je Adam Mudri, iz kompanije „DŽon Henkok“ u Bostonu, koji učestvuje u upravljanju obveznicama naftnih i gasnih kompanija i portfoliom privatnog kapitala vrednim sedam milijardi dolara.

Naftni kartel se dogovorio u septembru o kolektivnom smanjenju proizvodnje na između 32,5 miliona i 33 miliona barela dnevno, rekavši da će utvrditi individualne proizvodne kvote zemalja članica pre samita 30. novembra. Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, OPEK je u oktobru pumpao 33,8 miliona barela dnevno.

Irak želi da OPEK smanji proizvodnju za 900.000 barela dnevno, jer niske cene pogađaju globalne investicije u toj industriji, rekao je Al-Abadi.

Rusija mesecima govori da bi radije zamrzla proizvodnju nego da je smanji, što bi bio njen doprinos u dogovoru o stabilizaciji tržišta ove sirovine. Dok Rusija govori o zamrzavanju proizvodnje, Saudijska Arabija privatno očekuje da će se Moskva pridružiti sporazumu, ako OPEK sreže svoje pumpanje, tvrde ljudi upoznati sa razmišljanjem Saudijaca, navodi „Blumberg“.

Rijad je, kako kažu, nepopustljiv u stavu da Rusija mora da smanji isporuke ako želi da plan za ublažavanje globalne prezasićenosti ponude na tržištu nafte uspe.

Izvor:tanjug.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti