Nemačka apeluje na građane – smanjite potrošnju gasa

Foto-ilustracija: Pixabay

Rusija insistira na tome da se gas koji isporučuje isključivo plaća u rubljama. Nemačka, Italija, Evropska unija i G7 to kategorično odbijaju što bi moglo da se odrazi na isporuku ovog energenta. Novonastala situacija dovela je do toga da zemlje Evropske unije pokreću preventivne krizne mere snabdevanja gasom.

Jedno je sigurno, svi su zavisni od ruskog gasa, a najveću štetu bi pretpela privreda Nemačke, zato i ne treba da čudi što je Ministarstvo privrede ove zemlje je izdalo “rano upozorenje” plana za vanredne situacije i apelovalo na opštu štednju.

Nadležni su pozvali građane i kompanije da smanje potrošnju jer je “svaki kilovat-sat bitan”.

“Moramo da preduzmemo mere predostrožnosti za slučaj da Rusija uradi nešto radikalnije“, rekao je Robert Habek, ministar privrede.

Pored “ranog upozorenja” Nemačka ima i plan za vanredne situacije koji uključuje nivo uzbune i nivo vanredne situacije. To znači da će u slučaju poremećaja u isporuci prednost prilikom snabdevanja imati domaćinstva, bolnice, vatrogasci i policija, prenose svetski mediji.

Nemačka nastavlja da plaća evrom

Međutim, nakon razgovora Vladimira Putina, predsednika Rusije i Olafa Šolca, kancelara Nemačke, doneta je odluka da ova zemlja nastavi da plaća isporuke gasa u evrima.

Putin je u telefonskom razgovoru objasnio da evropski kupci i od petka, odnosno dolaska zakona o obaveznom plaćanju gasa rubljama, mogu nadalje devizama da plaćaju Gasprom banci, izuzetoj od sankcija. Banka će, navodno, sama evre konvertovati u rublje, prenosi dpa.

Kremlj je ranije najavio da prelazak na plaćanje u rubljama neće uticati na Nemačku i da to ne treba da „pogorša uslove evropskim uvoznicima ruskog gasa“.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti