Nema više gradnje bez sadnje – velika akcija ozelenjavanja Kragujevca

Foto: Grad Kragujevac

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je zabranio gradnju objekata bez sadnje drveća. Ovo je jednoglasna odluka odbornika gradskog parlamenta, doneta na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića kojom Kragujevac želi da unapredi kvalitet života građana.

Kako je on istakao povod za donošenje ove odluke je “lepše okruženje u kojem treba da živimo, ali i želja da Šumadiji vratimo prepoznatljivost po šumama”.

Za svaki novoizgrađeni objekat površine do 1.000 kvadratnih metara, investitori u Kragujevcu moraće ubuduće da posade deset novih stabala u gradu. Ako je stambeno – poslovni objekat preko 1.000 kvadrata, još po jedno na svakih 500 metara kvadratnih, navodi se na sajtu grada.

Investitore na to obavezuje odluka o sprovođenju Akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“.

Ukoliko sadnja nije moguća na samom placu Odlukom je predviđeno da JKP “Šumadija”, kao preduzeće nadležno za upravljanje zelenim površinama, odredi lokaciju, sprovede sadnju i izda potvrdu da je obaveza ispunjena, jer je to uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

Zahvaljujući ubrzanom razvoju Kragujevca u poslednjih pet godina na svakom koraku niču novi stambeno – poslovni objekti. Samo prošle godine nadležna gradska uprava izdala je 1.389 odobrenja za izgradnju, što znači da je na tim parcelama posečena jedna šuma. A, Kragujevac ne može da raste i da se razvija na štetu zelene infrastukruture.

Kragujevac teži statusu zelenog grada, a ovom odlukom čija primena počinje 1. septembra, korak je bliže tom cilju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti