„Nauka i parlament“ – Klimatske promene globalni izazov

Nauka ima veoma značajno mesto u donošenju političkih odluka, posebno u oblasti klimatskih promena sa kojima se suočava svet, zaključeno je na događaju „Nauka i parlament“, koji je održan u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Foto: EU Delegacija u Srbiji

Srbija je prva zemlja van Evropske unije u kojoj je održana debata koja ima podršku Zajedničkog naučnog haba Evropske komisije.

Na skupu koji je organizovan povodom Nacionalnog dana nauke, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici navodi da se evropskim fondovima pomažu brojne aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, poput izgradnje prečistača za vodu, modernih deponija i pogona za reciklažu.

„EU će nastaviti da se kreće ka višem nivou zaštite životne sredine i klimatski odgovornim akcijama. Srećni smo akomožemo Srbiji da pomognemo na tom putu. To je ključno za zaštitu naše planete, očuvanje prirode i zdravlje budućih generacija Srbije, Evrope i šire od toga“, ističe ambasador Fabrici.

U Izveštaju 2019 navodi se da je Srbija postigla određeni nivo pripreme u oblasti zaštite životne sredine, a da je postignut ograničeni napredak, navodi on.

Preporuke Srbiji su da jača zeleni fond, da uvede princip po kom zagadjivač plaća, kao i donošenje zakona i strategija o klimatskim promenama.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da je cilj debate da se skrene pažnja na značaj nauke prilikom donošenja političkih odluka i zakona.

„Razvijene države stalno ulažu u inovativno istraživanje, ljudske resurse, i prepoznaju da to nije trošak već investicija. Sredstva predviđena za nauku povećana su za 30 procenata, a Skupština i Vlada Srbije spremne su da rade na reformama za bolji položaj naučnika”, ističe predsednica parlamenta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posebno navodi značaj koji za nauku imaju Zakon o nauci i istraživanju, izglasan u ponedeljak, i Zakon o fondu za nauku.

„Centar za promociju nauke postaje vidljiviji i postaje krovna kapa ostalih centara. Radimo na novoj strategiji obrazovanja i nauke, ali mnogo toga mora još da se uradi i promeni kako bi se začepile rupe u toj oblasti”, najavljuje Šarčević.

Ministarka nauke Crne Gore Sanja Damjanović ocenjuje da bi koncept „Nauka u parlamentu” trebalo da se proširi i na ostale zemlje, a da države u regionu moraju da rade zajedno kako bi osnažile nauku i inovacije.

Konferenciju „Nauka u parlamentu” organizuje Centar za promociju nauke, u saradnji sa Skupštinom Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Glavni program dogadjaja čine tri panel diskusije sa temama: Obnovljivi izvori energije, Klimatske promene i voda i Kvalitet vazduha i gasovi staklene bašte.

Izvor: EU Delegacija u Srbiji

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti