Naučnik Bil Naj objašnjavao klimatske promene koristeći psovke i paleći globus! (VIDEO)

Bil Naj, nekadašnji voditelj istoimenog dečjeg programa, objašnjavajući klimatske promene u emisiji komičara Džona Olivera, koristio je jezik potpuno neprimeren mladoj publici koja ga je svojevremeno gledala. Dok je pričao o ceni ugljenika i drugim srodnim temama, nije se libio da opsuje. Iako usijane glave i neuglađenog rečnika, dočarao je složenost situacije u koju je dospelo čovečanstvo na vrlo jednostavan način, a da pri tome nije doveo u pitanje svoju stručnost i obrazovanje niti je bacio senku na svoje iskustvo u naučnim vodama.

Foto: Wikipedia/lifescript

„Ukoliko se porast emisija nastavi, do kraja veka temperatura bi mogla da skoči u rasponu od četiri do osam stepeni. Planetu je zahvatio plamen“, objasnio je Naj u svom prepoznatljivom svetloplavom mantilu i sa crvenom mašnom oko vrata dok je simbolično palio globus.

„Postoji mnogo toga što bismo mogli da preduzmemo. Da li je bilo šta od toga besplatno? Naravno da nije! Ništa nije besplatno. Odrastite! Niste više deca. Nije mi smetalo da vam objašnjavam fotosintezu dok ste bili klinci, ali sada ste stariji i pred vašim očima se odvija kriza. Stavite zaštitne naočare!“, kazao je.

Oliver je upitao Naja da pojasni pojam cene ugljenika. „Kada ispustimo ugljenik npr. sagorevajući ugalj ili vozeći  auto, svi plaćamo njegovu cenu u obliku požara, poplava i loše žetve“, odgovorio je. „Naplatom ugljenika nastaje podsticaj za njegove niže emisije i, još bitnije, za razvoj nisko-ugljenične tehnologije, što je od suštinske važnosti za snižavanje emisija na globalnom nivou. Ipak, Džone, imaš 42 godine i tvoju pažnju bi trebalo privući trikovima, stoga ću ubaciti Mentos u flašu koka-kole. Da li si sada srećan?“, upitao je Naj komičara dok je, usled burne hemijske reakcije izazvane mentol bombonama u gaziranom piću, mlaz koka-kole šiknuo u vis.

Bil Naj je američki promoter nauke, televizijski voditelj i mašinski inženjer. Karijeru je započeo kao radnik proizvođača aviona Boing u čijoj je kompaniji izumeo hidrauličnu cev korišćenu na modelu 747. Naj je napustio Boing 1986. godine sledeći svoju strast prema komičarskom zanatu. Njegov dečji program „Bil Naj, naučnik“ koji je vodio od 1993. do 1998. godine zavredio je i pažnju dece i simpatije kritičara, te je osvojio devetnaest Emi nagrada. Trenutno radi na serijalu „Bil Naj spašava svet“.

Upravo u svrhu spašavanja sveta, Naj se sa svojim komšijom, aktivistom za zaštitu životne sredine i glumcem Edom Beglijem Mlađim takmiči u tome koji od njih ima manji ugljenični otisak.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti