Naučnici iz Srbije istražuju proces proizvodnje biogoriva iz algi (VIDEO)

Foto: Varicon Aqua

Osam srpskih naučnika predvodi istraživački projekat za razvoj komercijalne proizvodnje biogoriva iz algi. Taj projekat sprovodi se na Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, uz podršku kroz NATO program „Nauka za mir i bezbednost“, i saradnju sa britanskim Univerzitetom u Mančesteru i američkim Univerzitetom „Bejlor“.

– Očekujem da naši rezultati podstaknu razvoj zelene tehnologije u energetskom sektoru – rekao je lider projekta Ivan Spasojević, piše RTS.

Spasojević je rekao da bi „pet godina nakon uspešnog završetka ovog projekta moglo da dođe do smanjenja cena goriva za jednu petinu”, navedeno je u saopštenju. Istraživanje će trajati najmanje tri godine.

Šef Kancelarije NATO za vezu u Beogradu Ćezare Marineli rekao je da NATO ima „odličnu saradnju sa srpskim partnerima koji su angažovani na nekoliko značajnih projekata“.

– NATO program ‘Nauka za mir i bezbednost’ doprineo je izradi dokumenata o seizmičkim aktivnostima za države Zapadnog Balkana, unapređenju zaštite vodenih resursa reke Save, a srpski i nemački naučnici, na primer, rade na razvoju robota za dekontaminaciju i deminiranje s nazivom T-Wxex – rekao je Marineli.

Kako napreduje realizacija ovog projekta objasnio je u Vestima TV B92 direktor projekta Ivan Spasojević.

(izvor: RTS / B92)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti