ENERGIJA VETRA: Kako i gde u Srbiji izgraditi svoj prvi vetropark

Foto-ilustracija: Pixabay

Energija vetra može se iskoristiti na brojne načine – za pogon jedrilica, navodnjavanje i odvodnjavanje ili za proizvodnju mehaničke energije u vetrenjačama – čime se ostvaruje značajna ušteda. Međutim, jedino se konvertovanjem energije vetra u električnu energiju, u vetrogeneratorima priključenim na elektrodistributivnu mrežu, dolazi do konkretnog profita.

Iako se Srbija ne nalazi u grupi zemalja koje imaju izuzetno visok stepen iskorišćenja potencijala vetra, to ne znači da ne postoje područja gde možete iskoristiti snagu vetra za proizvodnju električne energije. Naprotiv.

Ovaj obnovljiv izvor energije pruža odličnu mogućnost za jeftinu i isplativu proizvodnju električne energije kojom se radikalno smanjuje emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte i to u košavskim područjima, na obroncima planina i u dolinama reka širom naše zemlje.

Odgovore na pitanja o tome gde se nalaze najbolje lokacije za podizanje vetroparkova kao i o osnovnim uslovima za proizvodnju električne energije iz vetra, možete potražiti u tekstu koji smo specijalno pripremili za sve buduće investitore u vetroelektrane.

Budući da je veoma važno da investitor raspolaže svim činjenicama prilikom razmatranja ulaganja u vetropark u okviru teksta naveli smo i kratko uputstvo o tome kako se dolazi do jasne informacije o raspoloživom kapacitetu u okviru propisane kvote za vetroelektrane (500 MW).

Skrećemo pažnju na to da je za opsežnu proveru isplativosti ulaganja u vetropark neophodno angažovati proverenu projektantsku kuću i poveriti ovaj zadatak njihovim stručnjacima. Samo iskusni projektanti koji su izvodili studije izvodljivosti i idejne projekte u ovoj oblasti i koji poznaju proceduru dobijanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije mogu pripremiti neophodnu dokumentaciju i ispratiti svaki korak do puštanja vetroelektrane u rad.

Za sve neophodne informacije, kliknite OVDE.

(Tamara Zjačić)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti