Naučnici energijom sunca plastične flaše i CO2 pretvaraju u nove proizvode

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonathan Chang)

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu osmislili su i razvili sistem koji koristeći energiju sunca pretvara plastični otpad i gasove staklene bašte u proizvode koji su pogodni za dalju upotrebu u industrijama.

Ugljen-dioksid (CO2) doprinosi značajno efektu staklene bašte, a kroz ovaj sistem pretvara se u sintetički gas koji predstavlja važnu sirovinu, odnosno gorivo na bazi ugljenika, u industrijama kojima je potrebno stvaranje visoke temperature, recimo za zavarivanje.

Još jedan veliki zagađivač životne sredine, a naročito okeana i mora, jeste plastika. Naučnici su osmislili način kako da plastične flaše pretvore u glikolnu kiselinu, koja se često koristi u kozmetičkoj industriji. Ova sirovina predstavlja prirodnu alfa-hidroksi kiselinu, koja se naročito nalazi u kozmetičkim proizvodima namenjenim za negu kože.

Pročitajte još:

Razvoj ovog sistema sa jedne strane za cilj ima da smanji zagađenje i doprinese zaustavljanju klimatskih promena, a sa druge strane da razvija cirkularnu ekonomiju.

Naučnici kažu da bi u budućnosti zahvaljujući ovom sistemu mogli da se proizvode ne samo jednostavni molekuli zasnovani na ugljeniku, već i mnogo složeniji proizvodi.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti