BANAT: U toku testiranje kontaminiranog zemljišta i podzemnih voda (FOTO)

Foto: ekourb.vojvodina.gov.rs

U okviru UNEP/GEF projekta „Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritisaka na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta“, u periodu od 23. do 25. maja 2017. godine realizovana su terenska uzorkovanja zemljišta i podzemnih voda na utvrđenim kontaminiranim lokacijama, u okviru industrijskih postrojenja „HIP-Petrohemija“ a.d. Pančevo, Fabrika sintetičkog kaučuka u Elemiru, AD „Radijator-livnica“ u Zrenjaninu i „Toza Marković“-industrija građevinskog materijala u Kikindi.

Zajedno sa predstavnicima međuresorne projektne radne grupe, terenskim uzorkovanjima u Kikindi, ispred Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, prisustvovao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za monitoring i informacioni sistem gospodin Dragan Đurica.

Foto: ekourb.vojvodina.gov.rs

Projekat se realizuje u cilju pružanja pomoći Agenciji za zaštitu životne sredine u razvoju inovativnih tehnika praćenja zagađenosti zemljišta i uspostavljanja plana detaljnih istraživanja kontaminiranih lokacija u Srbiji, uz finansijsku podršku Ministarstva životne sredine, kopna i mora Republike Italije, a implementira ga Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Foto: ekourb.vojvodina.gov.rs

Međuresornu radnu grupu čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine, Gradskog zavoda za javno zdravlje – Beograd, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo – Novi Sad i Geološkog zavoda Srbije.

Foto: ekourb.vojvodina.gov.rs

Planirano je da se terenska uzorkovanja i hemijske analize uzoraka zemljišta i podzemnih voda završe do kraja 2017. godine, kada će biti predstavljeni svi rezultati ispitivanja odabranih kontaminiranih lokaliteta u Srbiji.

izvor: ekourb.vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti