Nakon raspada elekroenergetskog sistema u BiH i ostatku regiona, struja postepeno dolazi

Foto-ilustracija: Pixabay ( eretmari)

Bosna i Hercegovina i deo ostalog regiona danas su svedoci nezapamćenog incidenta tokom kojeg su bez električne energije ostali pojedini delovi ili kompletne države, ali električna energija se polako vraća i što se tiče BiH već je puštena u banjalučkoj regiji, Tuzli i Kaknju.

Do totalnog raspada energetskog sistema u BiH, došlo je u 12.25, potvrdili su iz Elektroprivrede BiH.

„Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenje na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH. U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosleđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susednim sistemima“, navode iz ovog javnog preduzeća.

Vedran Lakić, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH rekao je da će situacija u narednim satima postepeno normalizovati. Prema još nepotvrđenim informacijama uzrok kolapsa kompletnog sistema vezuje se za Grčku.

„Sistem se polako vraća. Struja je puštena u Tuzli, Kaknju, Banjaluci, uskoro će i u Sarajevo, ali se sistem oprezno diže kako ne bi došlo do nekih havarija. Za sada je sve pod kontrolom. Ovo je prilika da shvatimo koliko nam je bitan sistem i koliko trebamo raditi na njegovom unapređenju“, rekao je Lakić.

Pročitajte još:

Luka Petrović, v.d generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske na pitanje šta je razlog iznenadnog nestanka električne energije rekao je da to mogu znati samo nezavisni operateri sistema ovih zemalja, te da je u pitanju prenosna mreža, visoki napon.

Kao posledica regionalnog kvara ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uočile su veliki požar na dalekovodu 400 kilovati na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini. „Vijesti“ pišu da je potrebno angažovanje helikopterske jedinice.

Zbog nestanka struje u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji pa i Grčkoj milioni ljudi bili su bez električne energije.

Elektromreža Srbije obaveštava javnost da u radu prenosnog sistema Republike Srbije nije bilo poremećaja i da je situacija u prenosnoj mreži naše zemlje stabilna.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti