Danas se obeležava Evropski dan sunca

Foto-ilustracija: Unsplash (American Public Power Association)

Najduži i najsvetliji dan u godini pada 21. juna, zbog čega je simbolično i odabran za obeležavanje Evropskog dana sunca (eng European Solar Day). Ovu proslavu organizuje SolarPower Europe, zajedno sa preko 50 organizacija i udruženja, sa ciljem podizanja svesti o prednostima koje donosi solarna energija, ali i o stvaranju moćnog pokreta za Evropu na solarni pogon.

Evropski dan sunca, ove godine se fokusira na izgradnju solarne škole za sve.

,,Kretanje kroz svet u tranziciji zahteva od nas da budemo opremljeni znanjem i alatima da prihvatimo beskrajni potencijal solarne energije i preduzmemo kontrolu nad našom energetskom budućnošću’’, navodi se na sajtu SolarPower Europe.

Zvaničnom sajtu Evropskog dana sunca, možete pristupiti ovde.

Pročitajte još:

Solarna energija je najzastupljeniji obnovljiv izvor energije. Prema podacima SolarPower Europe, na nivou Evropske unije u 2023. godini instalirano je novih 59,9 GW solarnih fotonaponskih sistema. Govoreći o procentima, ova energija je ostvarila u prošloj godini porast od 40 odsto. Najuspešnija zemlja bila je Nemačka, a za njom idu Španija sa 8,2 GW i Italija sa 4,9 GW novih instalisanih kapaciteta.

Globalno posmatrajući, prema podacima OIE Srbija i SolarPower Europe, godišnje instalacije solarnih panela su porasle za 87 odsto u 2023. godini, u odnosu na godinu ranije i na taj način dostigle kapacitet od 1,6 TW.

Kada je reč o Srbiji, broj kupaca-proizvođača je u stalnom porastu, a ukupan broj registrovanih u ovom trenutku iznosi oko 3.200.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti