Najveća toplotna solarna elektrana na svetu u pustinji Mohava

Najveca toplotna solarna elektrana na svetu u pustinji MohavaU pustinji Mohava (Mojave), oko 60 km jugozapadno od Las Vegasa (Las Vegas, Nevada), nalazi se Ajvanpa (Ivanpah, California), područje sa najviše sunčanih dana u godini, na kome kompanija “Brajtsors enerdži” (BrightSource Energy) gradi toplotnu solarnu elektranu, tačnije heliotropna ogledala koja proizvode paru koja će okretati generatore za proizvodnju struje. Temperatura pare koja se stvara u tim ogledalima premašuje 260ºC, a postavljeno je 170 hiljada ogledala koja prate kretanje sunca i reflektuju njegovu energiju ka jednom od tri kotla na tornjevima. Toplotna energija sunca akumulira se u tečnoj soli što omogućava proizvodnju struje i noću.
Ovakve koncentrisane solarne elektrane idealne su za područja sa puno sunčanih dana poput Kine, Bliskog istoka i Afrike.

tortoiseIako je proizvodnja električne energije iz obnovljivog izvora energije sunca čista i ekološka, ipak ekolozi žele da biološka staništa ostanu netaknuta i zabrinuti su da ovakvi veliki sistemi poput solarne elektrane „Ajvanpa“ mogu ostaviti posledice i ugroziti osetljive ekosisteme pustinje.

Kompanija „Brajtsors enerdži“ već je uložila više od 50 miliona dolara za preseljavanje ugroženih pustinjskih kornjača, ali im se na tome zamera jer to nije rešenje problema ovog, do juče, netaknutog ekosistema. Ekolozi predlažu da se u ove svrhe koriste već poremećena područja, poput napuštenih rudnika, krovova zgrada i parkirališta.

Planirano je da ova najveća toplotna solarna elektrana na svetu, čiji je sponzor kompanija „Gugl“ (Google), bude otvorena i krene sa proizvodnjom električne energije do kraja ove godine, a koju je već unapred prodala delovima južne Kalifornije.

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti