Najveća solarna elektrana na svetu strujom će napajati 3 miliona domaćinstava

solarna elektranaNedaleko od jezera Sambar u Radžastanu u Indiji biće izgrađena do sada najveća solarna elektrana na svetu, snage 4000MW koja će zauzimati neverovatnih 93km2 površine zemlje. Prema rečima portparola indijske Vlade, ovaj poduhvat bi trebalo da bude izveden od strane 5 kompanija iz javnog sektora (Bhel, Powergrid Corporation of India, Solar Energy Corporation of India, Hindustan Salts limited, Rajasthan Electronics & Instruments Limited).

Prva faza ovog projekta u kom će biti izgrađeno postrojenje od 1000MW bi trebalo da bude završena do 2016. godine, a proizvodiće struju po najjeftinijoj tarifi od 7 centi po jedinici proizvodnje solarne elektrane. Kapacitet ovog solarnog projekta, koji bi u budućnosti trebalo da predstavlja model po kojem će se buduće elektrane praviti širom sveta, je tri puta veći od trenutnog kapaciteta ukupnih solarnih elektrana Indije.

Dok se ova elektrana ne izgradi titulu najveće i dalje drži „The Shams1“, izgrađena u martu 2013. u blizini grada Abu Dabi, kapaciteta 100MW, 40 puta manjeg od buduće indijske elektrane. Izgrađena je u zajedničkom poduhvatu Francuske kompanije „Total“, španske „Abnegoa“ i lokalne kompanije „Abu Dhabi Clean Energy“.
Uz smanjenje emisije ugljendioksida od 75,000 tona godišnje proizvodnja energije iz ove elektrane trenutno predstavlja 10% ukupne proizvedene solarne energije sveta.

Mogućnost ove elektrane je ogromna i predviđeno je da strujom napaja približno 20,000 domova, ali ipak to je neuporedivo manje od kapaciteta buduće indijske elektrane koja će strujom moći da snabdeva 3 miliona domaćinstava.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti