Najjeftiniji EV na svetu osvaja tržišta – kreće proizvodnja i u Indoneziji

Foto: Wuling Motors

Maleni Honguang MINI, električni automobil koji proizvode kineske kompanije SAIC Motor i Vuling Motors u saradnji sa Dženeral Motorsom, skrenuo je veliku pažnju svetske javnosti odmah nakon što se pojavio na kineskom tržištu sredinom 2020. godine.

Jednostavan i moderan dizajn, dobre performanse i pristupačna cena učinile su da ovaj model doživi veliki uspeh u Kini, pa je 2021. godine Honguang MINI bio najprodavanije električno vozilo u ovoj zemlji sa 395.451 prodatih jedinica.

Njegova popularnost nastavlja da raste, a početkom ovog meseca unapređena verzija pod nazivom Er EV (Air EV) premijerno je predstavljena u Džakarti. Er Ev će se naći u prodaji u drugoj polovini ove godine i biće prvo električno vozilo iz Honguang porodice koje se prodaje van granica Kine.

Ovaj model će se proizvoditi u predgrađu Džakarte što ujedno znači da bi Er EV mogao da utre put malim kineskim električnim automobilima ka globalnom tržištu, prvenstveno ka tržištu Novog Zelanda i Australije.

Unapređeni model je nešto veći od svog prethodnika i može imati motor snage 30 kW ili 50 kW. Maksimalna brzina mu je oko 100 km/h, a sa jednim punjenjem može preći blizu 300 km.

Budući da je cena prvog modela Honguang MINI oko 4.200 dolara, očekuje se da će Er EV biti znatno skuplji, ali i dalje jeftiniji od ostalih električnih automobila. U Indoneziji će koštati do 9.745 dolara.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti