Najjeftiniji električni automobil stiže u Evropu

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by BYD Global (@byd_global)

Kineski proizvođač električnih vozila „BYD“ podstiče pad cena električnih automobila, pa je najjeftiniji model, čija je cena 9.700 dolara, snizio za još pet odsto, a upravo taj model „Seagull“ dolazi na evropsko tržište.

Znači da ovaj automobil u Kini košta manje od 10.000 evra, dok će u Evropi cene biti malo veće zbog carina i drugih nameta, pa je procena ove kompanije da će „Seagull“ u Evropi koštati oko 20.000 evra. Ipak, iako duplo skuplji nego u Kini, i dalje je jeftiniji od svojih konkurenata na evropskom tržištu.

Model je ponuđen u tri verzije, a može da se napuni od 30 do 80 odsto u samo 30 minuta. Namenjen je mlađim korisnicima za svakodnevne gradske vožnje.

Pročitajte još:

Prema izveštajima „BYD“, ovaj model se naziva i „Lambordžini mini“ jer je projekat vodio Vofgang Eger, bivši dizajner Lambordžinija.

Automobil koristi dve baterije i nudi dve opcije dometa od 305 i 405 kilometara, a kapaciteti baterije su od 30.08 kWh i 38.88 kWh.

Od prikazivanja na sajmu automobila u Šangaju pre godinu dana pokazao se kao bestseler, pa je prodano 280.217 automobila.

Kineska „BYD“ kompanija širi svoje prisustvo u inostranstvu, tako u Australiji već predvodi kineska električna vozila, dok u Brazilu uskoro započinju proizvodnju.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti