Najavljeno raspisivanje nekoliko konkursa za poljoprivrednike u narednih desetak dana!

Privredna komora Vojvodine (PKV) organizovala je danas tematski skup „Finansiranje poljoprivrede uz podršku države u 2019. godini“, uz logističku podršku Sistema poljoprivrednih informacija „Info tim logistika“ DOO i medijsku podršku „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD Novi Sad.

Foto: PKV

Predsednik PKV Boško Vučurević tom prilikom istakao je da su mere Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade koordinisane, tako da se jedinstvena agrarna politika sprovodi na teritoriji cele Srbije.

„I republička i pokrajinska vlada, čine značajne napore da pomognu poljoprivrednim gazdinstvima da se obezbedi bolja konkurentnost naših proizvođača na domaćem kao i na svetskom tržištu. Privrednim subjektima u agraru potrebna je podrška države u cilju daljeg jačanja njihove konkurentnosti na tržištu i ovo je jedan od mnogih skupova sa tom tematikom koji se održavaju kod nas u PKV. S druge strane, PKV će i dalje svim svojim resursima nastaviti regionalno povezivanje privrednih subjekata iz agrara i davati im neophodnu podršku za izlazak na nova, treća tržišta“, rekao je Vučurević.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo danas je istaknuto da je za poljoprivredu najvažnije da postoji kontinuitet u merama koje se sprovode u okviru agrarnih politika.

Foto: PKV

„Kao i prethodnih godina, i ove godine su raspisane konkursne linije za poljoprivrednu proizvodnju, pre svega kada govorimo o podizanju voćarskih zasada, opreme za podizanje protivgradnih mreža, sistemi za navodnjavanje, za proizvodnju u zaštićenom prostoru i za opremanje stočarskih farmi. Konkursi se završavaju danas, 15. marta i imamo izuzetno veliko interesovanje za ova četiri konkursa“, rekao je Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu i dodao da će u narednih desetak dana biti raspisano još nekoliko konkursa – za startap podršku mladima u ruralnim područjima, za organsku proizvodnju, konkurs za srednje poljoprivredne škole i naučno-istraživačke institucije.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije dr Nenad Katanić rekao je u izjavi za medije pre početka događaja da, kao i prošle godine, Ministarstvo insistira pre svega na preradi poljoprivrednih proizvoda, odnosno, na dodatoj vrednosti. Zbog toga su ove godine odvojena značajna sredstva za one mere koje se tiču investicija i preradu poljoprivrednih proizvoda. Kada je stočarstvo u pitanju, kako je istakao, najvažnije je da je produženo važenje ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom podizanjem kvote sa pet na skoro 10 hiljada tona za juneće meso.

Foto: PKV

„Mi smo značajna sredstva i način subvencionisanja u govedarstvu opredelili za tovno govedarstvo, uveli nove mere i povećali iznos subvencija. Očekujemo da će rezultati ove godine u tom delu biti značajno bolji“, rekao je Katanić i dodao da su povećane subvencije za umatičene krmače i da sada iznose 15.000 dinara, da ostaje hiljadu dinara za tovljenike, kod tovnih junadi je podignuto sa 10.000 na 15.000 dinara, kod ovaca i koza ostaje 7.000 dinara za umatičena grla, 2000 dinara za isporučenu jagnjad i jarad klanici.

„Na insistiranje poljoprivrednika, kako bi se ubrzao ceo proces, a prepoznajući dizel gorivo kao veoma važan input u poljoprivrednoj proizvodnji, nismo se vraćali na Pravilnik o regresiranom dizel gorivu. Mi smo tih 1.200 dinara prebacili na hektare, tako da će ove godine sa četiri, taj iznos sredstava biti povećan na 5.200 dinara po hektaru“, rekao je Katanić.

Kada je biljna proizvodnja u pitanju, što se tiče voćarske proizvodnje, Katanić je rekao da su pravilnici ostali identični, ali je najavio da postoji šansa da bude mnogo veći iznos subvencija, ukoliko bude bilo dovoljno sredstava. U organskom sistemu proizvodnje, istakao je da je iznos subvencija po hektaru povećan sa 70 na 120 procenata.

Na tematskom skupu, gde se okupilo oko 120 poljoprivrednih subjekata, kreditne linije predstavili su Razvojni fond AP Vojvodine, Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i Garancijski fond AP Vojvodine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti