Nagrađene ideje za poslovanje blisko prirodi

Dan zaštite prirode, 11. april, Nacionalni park Tara obeležio je dodelom nagrada i podsticajnih sredstava za poslovne ideje koje će doprineti zaštiti prirode i, istovremeno, omogućiti održivo korišćenja prirodnih resursa.

Foto: JP Nacionalni park Tara

Živeti na prostoru Nacionalnog parka je, sa stanovišta prirodnih vrednosti, posebna privilegija, ali upravo zbog svih dragocenosti koje su u režimu zaštite i posebna obaveza i izvesno ograničenje u poslovnim poduhvatima.

Zato je Nacionalni park Tara kroz projekat „Eko karst“, u okviru „Interreg DTP“ poziva, nagradio tri najbolje poslovne ideje, koje će se realizovati u Nacionalnom parku.

Na konkurs za najbolje poslovne ideje za „ pristiglo je 11 projektnih prijava.

Žiri sastavljen od stručnjaka iz Zavoda za šume Slovenije, ZaVita d.o.o. (Slovenija), Globalnog fond za prirodu (Nemačka), Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ i novinarke RTS-a Jelene Božović izabrao je najbolje.

Treća nagrada, u iznosu od 47.000 dinara, pripala je udruženju građana „Bios“ iz Bajine Bašte za projekat „Eko sapuni – tarski sapun“.

Projekat predviđa proizvodnju sapuna na tradicionalni način uz uključivanje lokalnog stanovništva u proizvodnju i nabavku sirovina, a naglasak će biti stavljen i na edukaciju o štetnosti standardnih deterdženata koje koristimo.

„Nabavljaćemo osnovne sirovine kao što su svinjska mast i goveđi loj, a onda dolazi onaj zanimljiviji deo, u stvari, odabir livadskog ili lekovitog bilja, koji će svakako svojim sastavom doprineti kvalitetu tih sapuna“, kaže Jasna Stanković iz Udruženja građana „Bios“.

Drugu nagradu, u iznosu od 70.000 dinara, osvojio je Miloš Stevanović iz sela Jagoštica sa idejom za izgradnju sušare za autohtone sorte voća i nabavku kazana za proizvodnju pekmeza od šumskih plodova i divljih voćki. Projekat se temelji na sertifikaciji celog sela za zonu organske proizvodnje i očuvanju genofonda.

„Planiram nabavku kazana za pravljenje pekmeza, od autohtonih vrsta šljiva, madžarke, divljih krušaka i autohtonih krušaka, kalemljenih koji bi osavremenio proces uz očuvanje tradicionalnih proces“, navodi Miloš Stevanović iz Jagoštice na Tari.

Prvu nagradu, u iznosu od 118.000 dinara, dobio je Miloš Jovanović iz sela Rastište za ideju za sakupljanje pčelinjeg otrova i izgradnja api komore. Doprinos pčela očuvanju biološke raznovrsnosti i retkih biljnih vrsta na ovom području je izuzetno značajan.

„U mom projektu, u sakupljanju pčelinjeg otrova i bavljenja pčelarstvom, nemam nikakva ograničenja… A sama ideja mi se javila 2018. godine, zbog malih prihoda organskog meda, tako da sam morao da smislim nešto od sporednih pčelinjih proizvoda “ navodi Miloš Jovanović iz Rastišta.

Pored ovih nagrada još troje aplikanata će biti u prilici da putuje u Sloveniju na završnu konferenciju „Eko Кarst“ projekta. Novčane nagrade je finansirao nacionalni park Tara iz svojih sredstava.

Nacionalni park Tara, obuhvata oko 25.000 hektara, i čuva više od 1200 biljnih i najatraktivnije životinjske vrste. Šume Tare su po lepoti i bogatstvu, među najvrednijim u Evropi, a uloga čoveka u ovom zaštićenom krečnjačkom području, dok radi i prihoduje, neodvojiva je od obaveze da ta prirodna blaga štiti i razvija.

„Ovo je samo jedna od niza različitih aktivnosti koje će doprineti, kako očuvanju prirode, tako očuvanju i boljem životu stanovništva na području Parka“, kaže Marijana Josipović iz Nacionalnog parka Tara.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti