Nacionalni dan bez duvana u Srbiji obeležen pod sloganom „Zaštitimo se od duvana”

Nacionalni dan bez duvana u Srbiji obeležava se svakog 31. januara, već više od dve decenije.

Foto: Gradski zavod za javno zdravlje

Ova značajna tradicija nastavljena je i ove godine, pod opštim sloganom „Zaštitimo se od duvana”.

I pored toga što se procenjuje da preko 19.000 ljudi umre od posledica upotrebe duvana svakog dana, više od milijardu stanovnika naše planete i dalje puši.

Ono što je interesantno je da skoro 80 odsto njih živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Slična situacija prisutna je i u našoj zemlji.

Svaki treći odrasli stanovnih Srbije izjavljuje da trenutno puši, a najveći udeo njih je među onima sa manjim primanjima, dok je najveći broj onih koji se izjašnjavaju kao svakodnevni pušači čak u kategoriji nezaposlenih.

Кampanja koja prati ovaj važan datum, pre svega, ima za cilj da istakne višestruke posledice koje duvan ima po zdravlje ljudi, ali i njegov negativan uticaj na čovekovu okolinu. Sagledavajući slojevitost, razmere i ozbiljnost ovog problema, neizbežan je zaključak o neophodnosti multisektorskog delovanja u oblasti kontrole duvana.

Duvanom izazvano oštećenje životne sredine dešava se kontinuirano tokom svih faza životnog ciklusa ove biljke, od pripreme terena za gajenje, samog gajenja i prerade duvana, dalje proizvodnje duvanskih proizvoda i njihove distribucije, sve do efekata konzumiranja od strane krajnjeg potrošača i otpada koji nastaje nakon njegove upotrebe.

U tom smisliu, najproblematičniji su filteri od cigareta – samo od njih se godišnje, na svetskom nivou, generiše više miliona kilograma otpada.

O štetnostima pušenja po zdravlje i rezultatima najnovijeg istraživanja možete detaljnije pročitati ovde.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti