Bugarska kompanija „Bulgartransgas” gradiće gasovod „Turski tok”

Bugarska kompanija „Bulgartransgas” donela je konačnu odluku o investiranju u projekat izgradnje gasovoda „Turski tok”, kojim će se transportovati ruski gas od bugarske granice sa Turskom do Srbije, izveštava Rojters.

Foto: gasprom.com

Odluka je doneta nakon što je „Bulgartransgas” prikupio obavezujuće ponude od tri kompanije, među kojima je i Gasprom, za proširenje bugarskog sistema za tranzit gasa.

Bugarska kompanija „Bulgartransgas” donela je konačnu odluku o investiranju u projekat izgradnje gasovoda „Turski tok”, kojim će se transportovati ruski gas od bugarske granice sa Turskom do Srbije, izveštava Rojters.

Odluka je doneta nakon što je „Bulgartransgas“ prikupio obavezujuće ponude od tri kompanije, među kojima je i Gasprom, za proširenje bugarskog sistema za tranzit gasa.

„Imamo jako dobre vesti. Ekonomski test za projekat proširenja gasne mreže uspešno je završen“, izjavila je u parlamentu bugarska ministarka za energetiku Temenuška Petkova.

Portal „SeeNews” istovremeno izveštava da je „Bulgartransgas” uspešno završio treću fazu ekonomskog testa za projekt vredan 2,77 milijardi leva (1,4 milijardi evra) za produženje bugarske tranzitne gasne mreže od Turske do Srbije.

Bugarski „Dnevnik” je preneo izjavu Petkove da će prihodi te zemlje od naknada za tranzit gasa kroz novi gasovod premašiti 360 miliona leva godišnje.

„Bulgartransgas” je prošlog meseca raspisao tender u iznosu od 2,29 milijardi leva za izgradnju novog, 484 km dugačkog gasovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će izgradnja nastavka gasovoda Turski tok kroz Srbiju, od Rusije preko Turske i Bugarske, početi u narednih nekoliko nedelja, a možda čak i u narednih nekoliko dana.

Vučić je u intervjuu za „RIA Novosti” u Davosu, rekao da su Rusija i Srbija nadomak usaglašavanja konačne cene izgradnje nastavka tog gasovoda, u koji će Rusija uložiti 1,4 milijarde dolara.

Šef ruskog „Gasproma” Aleksej Miler potvrdio je ranije da će produžetak gasovoda kroz Srbiju biti izgrađen do kraja 2019. godine.

Gasovod će ići od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom, dužinom od 403 kilometra.

„Gasprom“ je u maju 2017. godine započeo izgradnju prvog kraka gasovoda „Turski tok” polaganjem cevi ispod Crnog mora u dužini od 930 kilometara do turske obale.

Taj krak je namenjen snabdevanju Turske gasom, dok će drugi krak, namenjen isporukama gasa zemljama južne i jugoistočne Evrope, u dužini od 180 km, ići preko turske teritorije do granice sa susednim zemljama.

Kapacitet svakog kraka gasovoda iznosi po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti