Na Međunarodni dan ljudskih prava u Beogradu posađeno sto stabala

Foto: Grad Beograd

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović učestvovao je u četvrtak, na Međunarodni dan ljudskih prava, u sadnji sto stabala u znak sećanja na osobe nestale tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih. Akciju je na levoj obali Save organizovao Međunarodni komitet Crvenog krsta.

„Grad Beograd podržava i podržavaće sve aktivnosti državnih organa koji predano rade na pronalaženju nestalih lica. Nadam se da će u budućnosti biti mnogo manje posla vezanog za ovu temu i da se devedesete godine prošlog veka, kao i sve što su „donele”, nikada neće ponoviti“, poručio je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika je naveo da je današnji dan za sve porodice nestalih na prostoru bivše Jugoslavije težak i bolan.

„Porodice nestalih nisu mogle da na dostojanstven način isprate svoje bližnje, a to ostaje kao jedna velika praznina za svakog ko je izgubio nekog svog „, rekao je Mladenović i dodao da se svake godine na današnji dan apeluje na nadležne da rade na pronalaženju nestalih.

Foto: Grad Beograd

Zasađivanjem sadnica odajemo počast nestalima iz dvedesetih koje služe kao podsetnik svima nama da treba da učinimo više kako bismo pomogli porodicama i zajednicama koje još uvek čekaju odgovore da bi pronašle svoj mir, suočile sa prošlošću i krenule napred. Svaka od ovih 100 sadnica zasađenih danas je moćan i častan spomenik u znak sećanja na najmilije koje su njihove porodice izgubile i dirljiva uspomena na njih“, rekla je Jelena Stijačić, šef Regionalne delegacije MKCK u Beogradu.

Akciju je podržala Vlada Srbije, u čije ime je u sadnji učestvovao predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, kao i ekipe JKP „Zelenilo – Beograd” sa direktorom Slobodanom Stanojevićem, te predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih Duško Čelić, u prisustvu nekoliko porodica nestalih.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih Duško Čelić ocenio je da je sadnja sto stabala za nestale, ustvari, sto apela međunarodnoj i domaćoj javnosti.

Ovim pokazujemo da su nam sećanja i uspomene žive, ali i borba za istinu i pravdu od koje nećemo odustati, rekao je Čelić, i dodao da će to udruženje nastojati da u Srbiji bude donet zakon o nestalim licima.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti