Na jesen tender za prikupljanje podataka za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom primorju

Ministarstvo ekonomije Crne Gore planira da na jesen raspiše tender za dodelu koncesije za istraživanje u crnogorskom primorju u cilju prikupljanja seizmičkih podataka, njihove obrade i interpretacije, kako bi se povećao nivo znanja o potencijalnim nalazištima komercijalnih ležišta nafte i gasa.

Foto-ilustracija: Pixabay

Portparol Uprave za ugljovodonike, Jelena Savković, kazala je agenciji MINA-business da će se na taj način stvoriti preduslovi za objavljivanje novog, drugog tendera za dodelu ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa.

– Tender koji se planira za jesen namenjen je tzv. multiclient geofizičkim kompanijama koje će o sopstvenom trošku i riziku obaviti istraživanja. Nakon istraživanja, tumačeni podaci će biti ponuđeni i prodati naftnim kompanijama – rekla je Savković.

Ona je objasnila da koncesija za istraživanje ne sadrži proizvodnu fazu, već je orijentisana samo na istraživanje i povećanje znanja o potencijalu ugljovodonika. Država, kako je dodala, ima višestruku korist od takvog procesa.

– Država je vlasnik podataka, a putem ugovora daje kompanijama pravo da ove podatke dostavljaju većem broju kupaca. Dobit ostvarena ovom aktivnošću, nakon pokrivanja troškova, biće podeljena između države i kompanije u procentualnim odnosima koji će biti definisani ugovorom o dodeli koncesije za istraživanje. Kada istekne ugovorni rok, podaci i pravo njihove komercijalizacije isključivo pripadaju državi – istakla je Savković.

Ona je dodala da to znači da će država ostvariti značajan prihod od prodaje tih podataka.

– Glavna korist je to što ćemo imati više znanja o stanju u crnogorskom primorju, tačnije, dobićemo precizniju sliku o potencijalnim komercijalnim nalazištima nafte i gasa, koja će dovesti, pored postojećih, i nove naftne kompanije u Crnu Goru – objasnila je Savković.

Imajući u vidu da su u toku pripreme istraživačkih aktivnosti u skladu sa dva postojeća ugovora o koncesiji, Savković smatra da će okolni blokovi, gravitirajući na te prostore, biti predmet tendera za koncesiju za istraživanje područja površine oko tri hiljade kvadratnih kilometara.

Prema njenim rečima, planirani tender za multiclient kompanije može, od trenutka objavljivanja, trajati četiri do pet meseci, nakon čega slede procedure vezane za stratešku procenu životne sredine i prikupljanje seizmičkih podataka.

– Nakon toga, krajem naredne godine ili početkom 2020. godine postići će se uslovi za pokretanje novog tendera za istraživanje i proizvodnju – rekla je Savković.

Odluka o tome koji će prostor biti otvoren za novi tender za istraživanje i proizvodnju biće napravljen nakon završetka multiclient istraživanja.

– Praksa pokazuje da, kada imate dobar prospekt, odnosno mesto za koje istraživanja pokazuju da postoji značajna verovatnoća pronalaska komercijalnih ležišta nafte i gasa, onda imate i atraktivan tender i industrija je zainteresovana za vas – navela je Savković.

Ona je dodala da, u slučaju da postoje komercijalna izvori nafte i gasa, svi susedni blokovi značajno dobijaju na privlačnosti.

Savković je takođe objasnila da seizmičke aktivnosti ove vrste imaju malo ili nimalo efekta na životnu sredinu.

– Naravno, kompanije su obavezne da izvrše procenu uticaja na životnu sredinu, što je preduslov za pokretanje istrage – zaključila je.

Izvor: investitor.me

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti