Na Floridi primećena retka plava pčela

Na Floridi je ponovno uočena retka plava pčela (Osmia calaminthae) koja je poslednji put viđena 2016. godine te se od tada činilo da je potpuno nestala. Ova retka vrsta nedavno je primećena na grebenu Lejk Vejls u središnjoj Floridi, a naučnici sada žele da otkriju koliko ih je preostalo.

Foto: Chase Kimmel – Florida Museum, via Ekovjesnik

Vest o ponovnom otkriću ove retke i nedovoljno istražene vrste nedavno je objavio Prirodnjački muzej na Floridi čiji su je naučnici prvi put detaljnije opisali 2011. godine. Vrsta je pronađena na svega četiri lokacije u središnjoj Floridi te je poslednji put primećena pre četiri godine.

„Mislio sam da je više nikada nećemo pronaći, tako da smo bili jako uzbuđeni kada smo je opazili na terenu“, rekao je Čejs Kimel, postdoktorski istraživač sa Univerziteta na Floridi, koji od marta ove godine živi u ekološkoj stanici Arčbold u blizini jezera Lejk Plesid i istražuje ovu vrstu pčela. Kimel i njegov savetnik Džeret Deniels, direktor Mek Gvajer centra za leptire i bioraznolikost Prirodnjačkog muzeja na Floridi, rade na dvogodišnjem istraživačkom projektu kako bi utvrdili trenutno stanje i rasprostranjenost plave pčele, kao i njene navike gnežđenja i hranjenja. Na Floridi se očuvanje vrste Osmia calaminthae smatra izuzetno važnim, a ovim projektom bi se moglo utvrditi ispunjava li ova vrsta pčela uslove za zaštitu, prema američkom zakonu o ugroženim vrstama.

Foto: Chase Kimmel – Florida Museum, via Ekovjesnik

Ova vrsta pčela nije posebna samo po svojoj plavoj boji po kojoj je u Sjedinjenim Američkim Državama dobila naziv blue calamintha, već i po „neobičnoj dlaci na glavi“ s koje može pokupiti polen. Naučnici su uočili specifičan način na koji ova pčela pokreće svoju glavu kada posećuje cvet, a takođe su primetili kako je reč o usamljenoj vrsti koja stvara pojedinačna gnezda.

Smatra se da plava pčela živi samo na području grebena Lejk Vejls, inače poznatog po svojoj izuzetnoj biološkoj raznolikosti, a njen opstanak uveliko zavisi od ugrožene vrste cvetnica iz porodice nane poznatoj pod imenom Asheva kalaminta (Clinopodium ashei). Istraživači su uhvatili pčelu i stavili je u plastičnu kesu kako bi mogli da fotografišu njenu glavu, pre nego što su je pustili. Zatim su analizirali polen koji je ostao u kesi kako bi utvrdili koje cveće posećuje što će naučnicima omogućiti više spoznaja o ovoj retkoj vrsti.

Cilj istraživača je da tokom naredne godine snime pčele na što više lokacija kako bi se utvrdilo njihovo trenutno stanje i rasprostranjenost populacije, kao i navike gnežđenja i hranjenja. „Pokušavamo da otkrijemo što više informacija koje nam ranije nisu bile poznate“, kazao je Kimel. „To pokazuje koliko malo znamo o pojedinim insektima te kako nas čeka još puno rada, ali i eventualnih velikih otkrića koja se još mogu dogoditi.“

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti