Na deponiji kod Gornjeg Međurova preko 100.000 kubika smeća – najavljeno čišćenje i nadzor inspektora

Foto-ilustracija: Pixabay

Deponija kod niškog sela Gornje Međurovo prostire se na oko 20 hektara i ima više od 100.000 kubika smeća koje je uglavnom građevinski otpad. Direktor JKP Mediana Dragoslav Pavlović najavio je da će krenuti u čišćenje ove deponije, kao i da je procena da će im trebati oko godinu dana da se ona sredi.

Prema rečima predsednika Gradske opštine Palilula, Bratislava Vučkovića, plan je da inspektori dežuraju svakodnevno na toj lokaciji, kao i da se postavi video-nadzor.

Kako bi sprečili ljude da i dalje bacaju smeće na deponiju, postavili su table sa upozorenjem na ulazu, a kako kaže Vučković, uvodi se konstantan inspekcijski nadzor u toku dana, dok će nadzor noću biti preko kamera. Napominje da je ova deponija posledica dugogodišnjeg nemara izvođača građevinskih radova.

„Zahtevaće se od tih graditelja da dostave potvrdu gde su odložili otpad, a to je gradska deponija. Oni to sve obračunavaju u cenu izvođenja radova, ukalkulisana je cena uklanjanja otpada“, kaže Vučković.

Ta deponija, prema proceni direktora JKP Mediana Dragoslava Pavlovića, je prevelika da bi se za godinu dana uredila.

„Ovde se bez kontrole već 20 godina odlaže otpad, ovde ima preko 100.000 kubika otpada. Mahom je građevinski otpad, postoji i deo komunalnog otpada „, navodi Pavlović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nije optimista da se problem divljih deponija može lako rešiti, već smatra da je potrebno mnogo edukacije i priče da se promeni svest kod ljudi.

„Nije realno očekivati da ovo može da se sanira za dva ili dvadeset dana. Novac u ovom trenutku nije problem, uradićemo rebalans i daćemo više od 5 miliona Mediani da to očisti, ali pitanje je šta dalje. Da li će Komunalna inspekcija imati snage da 365 dana kontroliše ovaj prostor, a uz to ovo nije jedina deponija u gradu“, rekla je Sotirovski.

Svi ljudi sa teritorije grada Niša, kako poručuje direktor JKP Mediana, mogu besplatno da odlažu komunalni, građevinski i sve ostale vrste otpada, osim opasnog otpada, na gradsku deponiju, gde je, kako kaže, za fizička lica ulaz potpuno besplatan.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti