Multikulturalni tim volontera uredio beogradsku osnovnu školu

Foto: Centar za razvoj ideja

Organizacija Centar za razvoj ideja je, uz podršku Mladih istraživača Srbije, u periodu od 1. do 15. avgusta upriličila međunarodni volonterski kamp Belgrade Highgarden.

Pinosava, beogradsko naselje u podnožju Avale, ugostila je volontere iz Francuske, Španije, Italije, Turske i Srbije, željne da doprinesu lokalnoj zajednici i očuvanju našeg životnog okruženja.

Zadatak multikulturalnog tima bilo je uređenje dvorišta tamošnje osnovne škole „Vasa Čarapić“ i postavljanje eko-tabli sa informacijama o biljnim vrstama koje oplemenjuju sredinu u kojoj borave đaci i zaposleni. Obavili su ga uspešno i složno.

Foto: Centar za razvoj ideja

Čekiće, kante za farbu i daske u poslepodnevnim časovima bi u njihovim rukama zamenile ulaznice za muzeje, košarkaška lopta ili – čašice rakije. Slobodno vreme provodili su upoznajući se s lepotama naše prestonice.

Francuski gurmani, temperamentni Španci, romantični Italijani, zatvoreni Turci i tradicionalni Srbi lako su premostili svoje međusobne kulturne razlike i pronašli zajednički jezik. U posredovanju između njih značajnu ulogu imao je i keks Plazma koji su svakodnevno jeli i koji im se svima dopao. Nezvanično saznajemo da planiraju i šverc ovog slatkiša u svoje zemlje. ;)

U opuštenoj, ali radnoj atmosferi, ekipa je obezbedila učenicima OŠ „Vasa Čarapić“ veselije i šarenije dvorište. Svoj doprinos krunisali su tablom koju su postavili na ulazu škole. Na njoj je svako od učesnika ispisao slogan karakterističan za svoju otadžbinu.

Od septembra će pinosavski školarci uživati u plodovima rada i sloge francusko-špansko-italijansko-tursko-srpske kombinacije. Njihov trud pored estetske, imaće i obrazovnu ulogu. Mali radoznalci će zahvaljujući volonterima saznati ime svake vrste drveta u svojoj školi.

Foto: Centar za razvoj ideja

Organizaciju kampa podržali su Mladi Istraživači Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Gradska opština Voždovac, kompanija Delhaize, Beogradska tvrđava, Avalski toranj, Muzej Nikole Tesle, Gardoš kula, Zoološki vrt Beograd, Bahus, Coca-Cola HBC, Pentaks TT, Srbija šume, OŠ „Vasa Čarapić“, konjički klub Aleksandar, udruženje Evo ruka, Fun&Fit, Kancelarija za mlade grada Beograda i Krovna organizacija mladih Srbije.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti