Moguća saradnja sa američkom kompanijom na projektima OIE

Photo-illustration: Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je novi zakonski okvir u oblasti energetike, koji uključuje i novi zakon o obnovljivim izvorima energije, a ministarka Zorana Mihajlović je napomenula da je taj dokument trenutno u proceduri usvajanja.

Jedan od fokusa novog zakona o obnovljivim izvorima energije je da podstakne korišćenje svih obnovljivih izvora energije. Ovaj zakon omogućiće građanima da proizvode i prodaju zelene kilovate, a zahvaljujući tome, smanjiće se potrošnja energije u domaćinstvima a samim tim i računi za struju i grejanje.

Ona je razgovarala sa predstavnicima američke kompanije „UGT Renewables“ o potencijalnim investicijama u oblasti solarne energije, a jučerašnjem sastanku prisustvovali su i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Predstavnici ove američke kompanije, predvođeni njenim osnivačem i predsednikom Robertom Bermanom, predstavili su neke od značajnijih investicija „UGT Renewables“ u svetu i predloge za saradnju na mogućim projektima u Srbiji u oblasti solarne energije.

„Želimo da stvorimo povoljan ambijent za nova ulaganja u korišćenje obnovljivih izvora energije, uključujući solarnu energiju“, istakla je Mihajlović, izrazivši pritom zadovoljstvo zbog toga što se javlja sve više kompanija koje su zainteresovane za investiranje u Srbiju.

Kako objašnjavaju iz Ministarstva rudarstva i energetike, novi zakon uvodi tržišne premije umesto dosadašnjih fid-in tarifa, što će proizvođače izložiti uticaju tržišta i konkurencije, smanjujući troškove za građane i privredu, a da istovremeno investitori imaju garantovanu stabilnost i predvidljivost zakonskog okvira.

“U praksi se očekuje postavljanje solarnih panela na krovove objekata, a za ovaj koncept najviše su zainteresovani mali kupci-domaćinstva i industrija. Prvi put domaćinstva i mali kupci, kao i industrijski potrošači priključeni na srednji i visoki napon mogu instalirati na svoje objekte OIE koje će koristiti za snabdevanje sopstvene potrošnje, pri čemu će višak električne energije moći da isporuče u elektroenergetski sistem ili uskladište u sopstvenim skladištima radi kasnijeg korišćenja”, navode iz ministarstva.

Građani koji se odluče za korišćenje OIE imaće direktnu korist – manje račune i dodatan prihod. Takođe, veće korišćenje OIE i manja emisija gasova sa efektom staklene bašte u velikoj meri će uticati na očuvanje životne sredine i doprineće ostvarivanju ciljeva povećanja udela obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji ukupne energije u Srbiji, navode iz Ministarstva rudarstva i energetike

Kada bude usvojen novi zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) izgradnja svih hidroelektrana u zaštićenim područjima u Srbiji biće zabranjena. Kako je navela Mihajlović, u zonama zaštite, bilo da je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti