Ministarstvo poručuje: sve rudarske aktivnosti biće u skladu sa zaštitom životne sredine

Photo illustration: Pixabay

U toku je izrada studija o proceni uticaja kompanije „Rio Tinto“ na životnu sredinu i tek nakon toga, kada svi građani budu upoznati sa činjenicama, biće doneta odluka o potpisivanju ugovora, rekla je ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da je rudarstvo jedna od najstarijih privrednih grana u našoj zemlji te da nema razloga za strah kada su u pitanju novi projekti. Država i Vlada, prema njenim rečima, rade otvoreno i nijedna odluka se neće donositi ukoliko nije sve u skladu sa zakonom.

Ministarka je objasnila da istraživačka prava znače da neka kompanija može, i to ukoliko je ispunila sve uslove, da dobije pravo da istražuje, ali to ne znači i pravo da eksploatiše neku rudu.

“Da bi neka kompanija mogla da vrši geološka istraživanja u bilo kom delu Srbije, mora da ima dozvolu i saglasnost vlasnika zemlje da to radi. To je još jedna laž da neko upada na tuđe posede da bi vršio istraživanje. Bušotine o kojima se toliko govori u procesu istraživanja su prečnika pet do 10 centimetara i nema razloga da neko zbog toga kod ljudi širi strah. Sama istraživanja traju godinama da bi se videlo da li uopšte ima uslova za eksploataciju. Konačno, ova istraživanja su važna ne samo za kompanije, nego i za državu, da bismo znali kakvim resursima raspolažemo i koliko smo nekom rudom bogati”, rekla je Mihajlović.

Ipak, iz Koalicije 27 upozoravaju da je „Rio Tinto“ transparentan samo na rečima, ali ne i na delima, pa su ovoj kompaniji uputili apel da javnost uključi u sve detalje vezane za otvaranje rudnika „Jadar“ i građanima na uvid dostavi svu relevantnu dokumentaciju.

„Tokom otvorenog sastanka održanog 20. aprila sa predstavnicima struke, civilnog sektora i javnosti, nije obezbeđen minimum tehničkih uslova da se trenutna faza razvoja projekta predstavi jasno i objektivno. Zbog tehničkih problema, učesnici nisu mogli da čuju i vide prezentancije, pitanja i odgovore. Ujedno, sastanak svojom sadržinom nije predstavljao dijalog koji uvažava različite stavove i stručna mišljenja, već tehničku razmenu pitanja i odgovora, bez mogućnosti potpitanja i razvoja diskusije“, navodi se u saopštenju Koalicije 27 i dodaje da, iako je kompanija nekoliko dana kasnije poslala snimak sastanka, to nije način da se razjasne dileme, niti da se vodi transparentan razgovor.

Saradnja Srbije i Kine u energetici i rudarstvu

Na sastanku ministarke Mihajlović i ambasadorke Kine, Čen Bo, bilo je reči o aktuelnim projektima koje kineske kompanije realizuju u Srbiji, kao i mogućnostima nove saradnje u oblasti rudarstva i energetike.

One su razgovarale o projektima „Kostolac B3“ i kompanijama „Ziđin koper“ i „Ziđin majning“, a ministarka je izrazila entuzijazam povodom otvaranja novog rudnika „Čukaru Peki“.

„Srbija je dobila četiri nova zakona u oblasti rudarstva i energetike, završavamo i novi investicioni plan, prostora za ulaganja u energetici je mnogo i kineske kompanije su dobrodošle“, poručila je ministarka.

Ambasadorka Čen Bo istakla je da su rudarstvo i energetika važne oblasti saradnje dve zemlje, a nacionalni ciljevi Kine su zaštita životne sredine i zelena energetika.

„Kina ima visoke tehnologije za modernizaciju termoelektrana, kao i razvijene tehnologije za izgradnju vetro i solarnih elektrana. Tu smo da razmenjujemo iskustva i znanja. Kada je reč o poslovanju kineskih kompanija, nema dileme, nijednoj kompaniji nije dozvoljeno da krši domaće standarde i da radi mimo zakonskih regulativa“, rekla je Čen.

 Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti