Ministarstvo najavilo proširenje teritorije pod zaštitom u Pčinjskom okrugu

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine prihvatilo je inicijativu da se bolje zaštite prirodna dobra, tako što će se proširiti područje pod zaštitom „Dolina Pčinje“ koje se nalazi na teritoriji Trgovišta i Bujanovca, navodi se u saopštenju Ministarsva zaštite životne sredine.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović razgovarao je u Trgovištu sa Episkopom vranjskim Pahomijem o proširenju predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“, čiji je upravljač  Srpska pravoslavna crkva, kao i o uspostavljanju novog spomenika prirode „Vražiji kamen – Prosečnik“.

„Prihvaćena je i inicijativa da se uspostavi novo zaštićeno područje na teritoriji Trgovišta ‘Vražiji kamen – Prosečnik’, čiji će upravljač takođe biti Eparhija Vranjska. Očekujem da će proširenje teritorije pod zaštitom doprineti tome da se prirodna dobra Srbije na najbolji način sačuvaju za buduće generacije“, rekao je Dujanović.

Prema rečima državnog sekretara, uredbe kojima će se proširiti teritorija pod zaštitom u Pčinjskom okrugu, uskoro će se naći na javnoj raspravi. On je pozvao sve zainteresovane da se uključe, jer je očuvanje prirode na najbolji način zajednički cilj svih građana.

Na sastanku državnog sekretara Dujanovića i vladike Pahomija, bilo je reči i o potencijalnim projektima kako bi se nove zaštićene zone kvalitetnije uredile.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti