Ministarka Mihajlović: Prvi put biće uređen rad šljunkara u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Rad šljunkara u Srbiji koje zasad posluju nelegalno i nanose veliku štetu državnom budžetu biće po prvi put regulisan izmenom Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

– Problem nelegalnog pretovara šljunka i peska u vodnom saobraćaju je deo sive ekonomije. Tek se ova Vlada uhvatila ukoštac sa ozbiljnim kriminalom koji tu postoji i pokušava da ovu oblast uredi – rekla je Mihajlović u Skupštini Srbije.

Ona je istakla da će izmenom zakona domaći propisi u vodnom saobraćaju biti usklađeni s regulativom Evropske unije, i da će to olakšati i rad brodarskih kompanija.

Predlog izmena i dopuna Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama predviđa rok od šest godina da se više od 150 nelegalnih šljunkara na obalama Dunava, Save i Tise izmesti u zvanična lučka područja.

Pošto se godišnje pretovari blizu četiri miliona tona šljunka i peska, posle izmene tog zakona se očekuje da prihod budžeta samo po osnovu naplate lučke takse za pretovar te vrste bude 600.000 evra, a ukupan prihod od naplate lučkih taksi i naknada samo za tu vrstu robe biti 2.200.000 evra.

Dubravko Bojić, poslanik Srpske radikalne stranke koja smatra da je trebalo napraviti potpuno nov zakon, jednostavniji, bolje razumljiv i lakše sprovodiv, ocenio je da su izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama loše jer se „našim prevremnim Evropljanima preterano žuri zbog članstva u EU“.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti