Ministar Goran Trivan sastao se u Moskvi sa ministrom prirodnih resursa i ekologije Ruske Federacije Sergejem Donskim

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan susreo se 12. decembra 2017. godine sa ministrom prirodnih resursa i ekologije Ruske Federacije Sergejem Donskim u Moskvi. Bilateralni susret održan je u okviru posete ministra Trivana Drugoj međunarodnoj izložbi i forumu EKOTEH.

Na sastanku su razmatrana najznačajnija pitanja iz oblasti zaštite životne sredine i prirode, i konstatovane brojne zajedničke teme koje su dobar osnov za buduću intenzivniju saradnju Republike Srbije i Ruske Federacije u oblasti zaštite životne sredine. Tom prilikom pokrenuta je inicijativa za potpisivanje Memoranduma o saradnji između dva ministarstva koji će biti potpisan u narednom periodu. Memorandum o saradnji obuhvatiće različite oblasti zaštite životne sredine – od zaštite prirode do upravljanja otpadom. Dogovoren memorandum otvara mogućnost za dalju praktičnu saradnju, zasnivajući se na Sporazumu između Savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti zaštite životne sredine koji je potpisan 1996. godine.

Kako je zaključeno, neophodno je da se u narednom periodu preduzmu koraci na postizanju konkretnih rezultata saradnje, i u tom cilju, određene su osobe u obe institucije koje će u narednom periodu biti neposredno angažovane na njenom unapređenju. U razgovoru su pohvaljeni dobri, prijateljski odnosi između Republike Srbije i Ruske Federacije, i naglašen je obostrani interes za saradnjom i u oblasti nauke sa akcentom na zaštitu životne sredine. Ministar Trivan je, izražavajući zadovoljstvo zbog održanog susreta, zahvalio na izraženoj spremnosti na saradnju i ukupnoj podršci koju Ruska Federacija pruža Srbiji na njenom razvojnom putu, kao i po pitanju Kosova i Metohije.

Susretu su, pored ministara, prisustvovali pomoćnik ministra zaštite životne sredine Aleksandar Vesić iz Srbije, kao i Inamov Nuritdin Rahmanzhanovič, direktor Odeljenja za međunarodnu saradnju i Artemieva Irina Vitalievna, šef Odseka za međunarodnu saradnju Ministarstva prirodnih resursa i ekologije Ruske Federacije.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti