Ekološki najprihvatljiviji automobil u Srbiji

Foto: Eko Auto

Ekološko pitanje sve više postaje aktuelna tema i u Srbiji. Na problem ekologije pažnju obraća država, pojedine institucije, različite organizacije, građani, ali i proizvođači automobila i njihovi kupci. Jedna od akcija koje su osmišljene za doprinos ovom polju i promociju ekološki prihvatljivih automobila na domaćem tržištu je i Eko automobil godine u Srbiji.

Tim povodom je 12. decembra održana konferencija za novinare u salonu automobila Citroen u Beogradu jer je upravo Citroen-ov model C3 1.6 Hdi nosilac titule Eko automobila 2017.

Radi doprinosa unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, sedmu godinu za redom u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Centrom za motorna vozila AMSS i časopisom Eko-mobilnost organizovana je akcija za izbor automobila sa najboljim performansama u odnosu životnu sredinu koji je u ponudi na našem tržištu. Namera je da se izborom nekog “zelenog” modela automobila, afirmiše ovaj trend i da se ukaže u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila. Značaj sektora zaštite životne sredine postaje sve veći i vidljiviji, posebno uzimajući strateško opredeljenje države Srbije da se pridruži EU.

Prema utvrđenoj metodologiji ocenjivanja i proračuna, ključni kriterijumi zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%).

U konkurenciji je bilo 12 automobila: BMW X3, Citroen C3 Aircross, Dacia Duster, Ford Fiesta, Kia Niro, Opel Crossland X, Peugeot 3008, SEAT Ibiza, Škoda Karoq, Subaru XV, Suzuki Swift i Volkswagen Polo. Članovi nezavisnog žirija bili su: Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije, Filip Radović iz Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Božić iz Centra za motorna vozila – AMSS, Nebojša Ćulum iz Agencije za energetiku, Nevena Đukić ispred Energetskog portala i Zlatko Mitić iz Metro Marketa.

Titulu Eko automobil godine do sada su poneli: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015), Mercedes- Benz GLC 350e 4Matic (2016) i Citroen C3 1.6 Hdi (2017).

Posebno priznanje do sada su dobili Toyota Srbija zbog doprinosa očuvanju životne sredine uvođenjem na tržište modela na hibridni pogon, Centar za motorna vozila AMSS zbog razvoja i proizvodnje prvog domaćeg automobila na električni pogon, Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“ zbog uvođenja električnih autobusa i prve linije električnih autobusa u Evropi i Delta Motors zbog promovisanja automobila na električni pogon.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti