Milijardu dolara za očuvanje 30 odsto planete

Foto-ilustracija: Pixabay

Zaštićena područja veoma su važna za očuvanje biodiverziteta. Sve više novca ulaže se u zaštitu određenih oblasti jer se na taj način čuvaju njihove prirodne i kulturne vrednosti.

Na planeti Zemlji postoji više od 160.000 mesta pod zaštitom, ona zauzimaju oko 15 odsto kopna i 10 odsto voda.

Prema ranijim istraživanjima, polovinu planete bi trebalo staviti pod zaštitu, jedino tako bi bio spašen biljni i životinjski svet od izumiranja.

Kako bi pomogao u spašavanju planete Zemlje i živog sveta na njoj, multimilijarder Hansjorg Viss obećao je milijardu dolara kako bi pomogao u širenju zaštićenih oblasti. 

Prema navodima na sajtu fondacije Viss, ovaj novac biće iskorišćen za stvaranje i širenje zaštičenih područja. Postavljen je veoma ambiciozan cilj do 2030. godine pod zaštitu staviti 30 odsto površine zemje.

Foto-ilustracija: Pixabay

“Neophodno da brzo povećamo oblasti koje su pod zaštitom, biljke, životinje, vode, jer samo u tom slučaju možemo zaštiti svet od kog svi zavisimo”, navodi se na sajtu fondacije.

Od pokretanja kampanje za zaštitu prirode, ova fondacija je donirala 450 miliona za zaštitu više od 23,5 miliona hektara zemlje i 400.000 kvadratnih metara okeana.

Površina zaštićenih područja u Srbiji trenutno iznosi 678.237 hektara, odnosno 7,66 odsto teritorije, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Ova područja su klasifikovana u 7 vrsta, i to: strogi rezervat prirode, specijalni rezervat prirode, nacionalni park, spomenik prirode, zaštićeno stanište, predeo izuzetnih odlika i park prirode.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti