Mihajlovićeva: Potrebna nam je solidarnost, preporuke mogu da donesu uštede od 15 odsto

Foto: Vlada Republike Srbije

Preporuke koje je Ministarstvo rudarstva i energetike predložilo za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije mogu da obezbede uštede od 15 odsto, a domaćinstva koja budu imala niži račun u odnosu na isti mesec prethodne godine biće stimulisana i dodatnim popustima.

„Država sve vreme radi na tome da se obezbedi dovoljno energije i energenata i za privredu i za domaćinstva, ali je pitanje koliko novca za to dajemo i zato apel svima da počnu da štede. Dakle, nije pitanje da li ćemo moći da proizvedemo i uvezemo, ali da li treba da plaćamo tako visoku cenu električne energije? Da probamo da smanjimo potrošnju da bi država imala više novca. Mnoge države u Evropi pored kaznenih mera najavljuju i restrikcije, Francuska koja ima i nuklearne elektrane, kako je najavljeno će imati sigurno restrikcije. Mi hoćemo da se borimo da svako domaćinstvo ima dovoljne količine električne energije“, rekla je Zorana Mihajlović, ministarska rudarstva i energetike, navodi se u saopštenju.

Ona je pojasnila da je Ministarstvo donelo preporuke, ne samo za domaćinstva, nego i za gradove i opštine, za državnu upravu, javna preduzeća koja treba da naprave svoje planove kako da smanje potrošnju. 

„Preporuke nisu samo za domaćinstva, već i za privredu. Najveća potrošnja je u toplanama, vodovodima u EPS-u. Sva javna preduzeća treba da naprave plan o smanjenju potrošnje za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu i da odrede ljude koji će kontrolisati sprovođenje svih mera, a nadam se da će biti obavezne. Pojedine lokalne samouprave su već krenule sa sprovođenjem preporuka, smanjivanjem javne rasvete. To neće ugroziti bezbednost, ali će pomoći da dajemo manje novca. Projekcije govore da će nam do kraja grejne sezone trebati 3,5 ili četiri milijarde evra da bismo imali struje, gasa, mazuta. Juče smo imali sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština i direktorima toplana i treba da obezbedimo još oko 30 miliona evra za mazut koji im nedostaje“, izjavila je ona.  

Ministarka je uputila molbu svim medijima u Srbiji da doprinesu podizanju svesti o značaju štednje energije u uslovima energetske krize.

„Nažalost, mi rasipamo električnu energiju ne samo zato što je jeftina, nego zato što smo tako navikli, nemamo kulturu štednje struje. EPS ne može da proizvede dovoljne količine, a kriza je ogromna i cene se menjaju na dnevnom nivou. Danas megavat-čas košta 630 evra, pre tri dana je koštao 730, ko zna kakva će biti cena u decembru, a ako znamo da smo u avgustu potrošili skoro 100 miliona evra za uvoz struje, zašto bismo tokom zime davali i pola milijarde. Uštede su jako važne, a mi o tome pričamo već dve godine. I o energetskoj efikasnosti, i racionalnijoj upotrebi energije, i o solarnim panelima. Opredelili smo se za štednju, pored toga što pomažemo EPS-u da proizvede više energije i da smanjimo uvoz. U mnogim evropskim zemljama nema stimulativnih mera, već su propisane visoke novčane kazne. U Francuskoj je kazna 750 evra za prodavnice ako su otvorena vrata i uključena klima, govori se o milionskim kaznama u Španiji, Italija takođe propisuje kazne od 500 do 3.000 evra. Mi smo se opredelili za preporuke, da kažemo gde i kako je moguće uštedeti i da pomognemo domaćinstvima čiji računi će biti niži u odnosu na isti mesec prošle godine“, rekla je Mihajlovićeva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti