Mihajlović: Najmanje još jedan dobavljač gasa je pitanje stabilnosti Srbije

Foto: JP „Srbijagas“

Snabdevanje naftom i gasom odvija se bez prekida, a država ima i krizne planove za potencijalne situacije koje bi dovele do prekida snabdevanja, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović gostujući na Televiziji Hepi.

„Dobijamo naftu preko Jadranskog naftovoda, gas preko Bugarske Balkanskim tokom, imamo dovoljne količine i derivata i gasa, ali smo na oprezu, jer ne zavisi od nas. Ponašamo se odgovorno, vodimo računa i imaćemo rešenje za svaku nepredviđenu situaciju. Nije jednostavno, jer je situacija u celoj Evropi nepredvidiva i kada je reč o ceni i o dostupnosti energenata, ali smo za razliku od mnogih država u boljoj situaciji i najvažnije je da građani znaju da smo obezbedili dovoljno energije i energenata“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je istakla da je zadatak države da osigura energetsku stabilnost i da obezbedi dovoljne količine energije i energenata.

„Takođe je važno da radimo na diverzifikaciji snabdevača. Mi smo sada u potpunosti zavisni od ruskog gasa, ali kada se završi interkonekcija sa Bugarskom u septembru naredne godine, otvara nam se mogućnost da gas dobijamo iz Grčke i iz Azerbejdžana. Naš zadatak je da vodimo srpsku politiku u srpskom interesu, a da emocije ostavimo sa strane. Da vidimo od koga i koliko možemo da nabavimo gas, da rezervišemo kapacitete za narednu godinu. Čim imamo još jednog dobavljača, sigurniji smo“, rekla je ona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti