Plan za gasovod Beograd-Valjevo-Loznica na javnom uvidu

Foto-ilustracija: Unsplash (Quinten de Graaf)

Javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica sa elementima detaljne regulacije održaće se od 15. aprila do 14. maja, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na javnom uvidu, koji traje 30 dana, biće i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu.

Povod za izradu i donošenje plana je, kako se navodi u nacrtu,  „stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti razvoja energetske infrastrukture na principima održivog razvoja”.

„Izrada Prostornog plana svrstana je u prioritetne planske dokumente za donošenje i za cilj ima izgradnju razvodnog gasovoda od Beograda ka Valjevu i Loznici, čime će se aktivirati i bolje pozicionirati privredni potencijali područja Кolubarskog i Mačvanskog okruga“, piše u nacrtu.

Naručilac izrade plana je Milenijum tim.

Granica plana obuhvata koridor duž sistema gasovoda ukupne dužine od oko 192 kilometara.

Planom su obuvaćeni delovi teritorija gradskih opština Barajevo, Obrenovac, Čukarica i Lazarevac (grad Beograd), delovi grada Valjeva i opština Lajkovac, Mionica, Ub i Osečina (Кolubarski upravni okrug), kao i delovi opštine Požega (Zlatiborski upravni okrug) i grada Loznice i opštine Кrupanj (Mačvanski upravni okrug).

Javni uvid održavaće se svakog radnog dana u zgradama lokalnih samouprava koje su u obuhvatu planskog dokumenta, odnosno u zgradama skupština grada Beograda i gradova Valjevo i Loznica, gradskih opština Čukarica, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac i opština Lajkovac, Mionica, Ub, Osečina, Кrupanj i Požega, kao i na internet stranici Ministarstva građevinarstva.

Javna prezentacija planskog dokumenta biće održana  27. aprila u 12 časova u Velikoj sali Gradske uprave grada Valjeva, dok će javna sednica Кomisije za javni uvid biti u sredu 1. juna.

Fizička lica i predstavnici pravnih lica koja su u toku trajanja javnog uvida podnela primedbe u pisanom obliku, mogu prisustvovati javnoj sednici i usmeno ih obrazložiti, navodi Ministarstvo.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti