MENJAJMO NAVIKE: 5 sitnica koje će nam pomoći da smanjimo upotrebu plastike

Foto-ilustracija: Pixabay

Kao što znate i sami, plastični otpad ima užasan uticaj na životnu sredinu. Istina, plastika je svuda oko nas. Ali, kada bi svako od nas samo malo poveo računa, svet bi bio mnogo lepše i bezbednije mesto za život.

Mi vam donosimo par jednostavnih stvari koje možete da promenite u svojoj svakodnevici i na taj način pomognete čitavoj planeti.

Odreknite se plastičnih kesa

Dobro, jasno je da to nećete moći uvek, ali pokušajte, kad god možete, da sa sobom u kupovinu ponesete çeger. Platnene torbe ne samo da su za višekratnu upotrebu, već mogu da budu i veoma lepe i jeftine. Pritom, lako se održavaju, lagane su i mogu da stanu čak i u džep.

Nikud bez termosa

U poslednje vreme malo ko kuva kafu na poslu, već se svi radije opredelimo da usput svratimo do nekog kafića i uzmemo onu „za poneti“. Međutim, malo ko zna da kartonske čaše nisu napravljene od biorazgradivog papira, već delom i od plastike. Zato, ponesite sa sobom svoj termos i zamolite kafedžiju da vam umesto u plastiku, spasonosni napitak natoči u njega.

Nabavite bocu za vodu

Nemojte da bacate novac na male flašice za vodu, već kupite jednu kvalitetniju, koja je bezbedna za višestruku upotrebu (na njoj bi trebalo da piše BPA free) u koju ćete točiti vodu iz vodovoda ili staklenih flaša. Em ćete uštedeti novac, em ćete smanjiti količinu plastičnog otpada.

Foto-ilustracija: Pixabay

Recite NE slamčicama

Piti koktelčić, hladan napitak, pa čak i kafu na slamčicu deluje primamljivo. Ipak, nemojte to da radite, posebno ne ako ste zdravi i imate više od 10 godina. Jednostavno, nemojte.

Širite ovu ideju

Ne dozvolite sebi da vas bude blam što ste ekološki osvešćeni. Kad god vas neko pita zašto pijete čaj iz termosa ili zašto imate toliko cegera – lepo im objasnite koliko je to važno za sve nas. Možda će vam se u početku smejati, ali ne obraćajte pažnju. Vi terajte po svom, a oni nek se stide.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti