Međunarodni sajam tehnike i u znaku energetske efikasnosti

Medjunarodni sajam tehnikeMeđunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća završen je 16. maja. I pored vremenskih nepogoda i jake kiše koja je omela i Beograd, sajam je bio vrlo posećen. Smenjivali su se simpozijumi i predavanja, dodele nagrada, a posebnu pažnju posetioci su posvetili izlagačima i izlagači posetiocima.

Gospodin Velimir Čongradac, ispred “ION Solutions”, predstavio je pametne kuće, odnosno delatnost kompanije koja se bavi integracijom sistema pametnih kuća i pametnih zgrada u Srbiji i regionu, baziranih na proizvođaču HDL.

“Reč je o sistemima koji sprežu sve elemente: grejanje, hlađenje, muziku, alarni sistem, audio, video, rasvetu, odnosno sve što jedan savremeni objekat ima.” – izjavio je za Energetski portal gospodin Čongradac i dodao: “S jedne strane, postoji energetski efikasan sistem grejanja i hlađenja kojim može da upravlja samo pametna kuća, a sa druge strane, pametan i energetski efikasan sistem je u kompletnoj zaštiti od insolacije, upravljanju panelima u zavisnosti od intenziteta sunca i praćenju potrošnje.”

Direktor i vlasnik fabrike za proizvodnju termičke opreme “Eko star d.o.o.” iz Knjaževca gospodin Dejan Stanislavljević predstavio je čitaocima Energetskog portala delatnosti svoje kompanije.

“Bavimo se proizvodnjom, konstruisanjem, i ugadnjom kotlova na čvrsto, tečno i gasovito gorvio; od kojih su čvrsta goriva ugljevi, drvo, drveni otpad, pelet, slama i biomasa uopšte. Prednost naših kotlova jeste kvalitet izrade, cena, vreme izrade i pokrivenost svim sertifikatima.” – izjavio je gospodin Stanislavljević.

Gospodin Goran Grubić, ispred KOPLAS grupe (Slovenija – Ljubljana, Srbija – Nova Pazova) koja je na sajmu predstavila mašine i opremu za obradu lima, cevi i profila, izdvojio je efikasne i ekološke tehnologije.

“Zastupnici smo kompanije koja je prva u svetu primenila fiber laser u domenu sečenja lima. Ova tehnologija, u odnosu na CO2 laser koji je bio standard do pre par godina, troši mnogo manje električne energije – do 70% – i mnogo bolje fokusira svetlosnu energiju – zbog čega ostvaruje brži i čistiji rez. Pored toga, predstavili smo i rešenje za sečenje vodenim mlazom, pod radnim pritiskom od 4200 bara, protoka 5 litara u minuti. Ova tehnologija mlaznog rezanja predstavlja ekološko rešenje jer izostaje hemijska reakcija između materijala i reznog medijuma, koja je prisutna kod drugih tehnologija mlaznog rezanja, a može se primeniti praktično svuda, za sečenje bilo kog tipa i debljine materijala. ” – objasnio je gospodin Grubić.

Medjunarodni sajam tehnike 2

Projektni menadžer preduzeća “LED be Light” gospodin Miloš Zorić predstavio je delatnost preduzeća koje svoju delatnost 90 odsto zasniva na led rasveti.

“Zastupamo 3 velike kompanije “Pelsan” iz Turske, “2R” iz Bugarske i “NVC” iz Hong Konga, najvećeg proizvođača led rasvete na svetu. Reč je o kancelarijskoj, kućnoj, uličnoj rasveti, značajno efikasnijoj od svih sadašnjih oblika rasvete, duplo efikasnijoj od metalhalogenih; dobija se 2-3 puta veći intenzitet svetla za istu količinu struje; nema mnogo zagrevanja; svi sastojci su u potpunosti reciklabilni, nema toksičnih elemenata; nema perioda zagrevanja; nema treperanja pred kraj radnog veka; svetlost je konstantna; rasveta duže traje, samim tim se smanjuje i količina otpada koji se stvara.” – izjavio je gospodin Zorić na štandu preduzeća “LED be Light” za Energetski portal.

Ovogodišnji sajam predstavio je savremene tehnologije, kao i projekte iz oblasti elektroenergetike, elektronike, automatizacije, robotike, telekomunikacija, materijala, energetske efikasnosti, alternativnih i obnovljivih izvora energije, ICT-a. korporativnog softvera i druge oblasti i proizvode.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti