Mazut stiže u “Beogradske toplane”, sve spremno za grejnu sezonu

Foto: JKP „Beogradske elektrane“

U Javnom komunalnom preduzeću “Beogradske elektrane” pripreme za predstojeću zimu u punom su jeku, sprovode se sve neophodne tehničko-tehnološke aktivnosti kako bi uspešno startovali grejnu sezonu.

I dok mnogi sa strepnjom očekuju prve hladne dane, zbog mogućih poremećaja u snabdevanju gasom, u ovom preduzeću pune skladišta mazutom. Tako će “Beogradske elektrane” biti spremne za promenu energenata, te i za sigurno snabdevanje toplotnom energijom.

“Krenula je isporuka mazuta za „Beogradske elektrane“ i naredna dva meseca obavljaće se prijem 8.500 tona mazuta koje uz postojeće količine koje imamo, obezbeđuju redovan rad i neophodne rezerve u slučaju poremećaja u isporuci gasa”, rekao je Rade Basta, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“.

Kako je istakao, u nedostatku gasa sve toplane mogu da pređu na mazut, te im je glavni cilj da u potpunosti obezbede sve raspoložive kapacitete.

“Kada je najveća potrošnja, u toku grejne sezone, “Beogadske elektrane” dnevno koriste tri miliona kubika gasa, odnosno 3.000 tona alternativnog goriva-mazuta”, kaže Basta.

Tokom jedne grejne sezone toplanama treba oko 600 miliona kubika gasa.

Sve toplane u Beogradu su modernizovane kako bi se prešlo na ekološki prihvatljivija goriva, prelazak sa mazuta na gas značio je ne samo čistiji vazduh, već i jeftiniji energent, prenosi RTS. Kako navode promena energenta znači i prekid u isporuci toplotne energije, bar na 24 sata.

JKP “Beogradske elektrane“ zagrevaju više od 300.000 stanova i više od četiri miliona metara kvadratnih poslovnog prostora.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti