Marinković: Energetika je jedan od prioriteta srpske privrede

510x320_64935-vladimir_marinkovicEnergetika je jedan od glavnih prioriteta srpske privrede u okviru kojeg se planira iskorišćavanje potencijala obnovljivih izvora energije, rekao je potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

U saopštenju potpredsednika se navodi da se on sa Ki Munom sreo juče, prisustvujući debati o obnovljivim izvorima energije u Abu Dabiju. Kako se dodaje, razgovarali su o energetici i odnosu Srbije sa Kosovom i Metohijom, a Marinković je tom prilikom istakao značaj koji Vlada Srbije i Narodna skupština pridaju regionalnoj saradnji i pregovorima sa Prištinom.

Debatu na kojoj su se sagovornici sreli organizovala je IRENA (Međunarodna agencija za obnovljivu energiju), kompanija MASDAR i Financial Times u MASDAR City-ju, piše u saopštenju. U debati su učestvovali eminentni ulagači, ministri i parlamentarci, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da je jedan od domaćina debate bio i predsednik kompanije MASDAR i specijalni izaslanik za obnovljive izvore energije u UN sultan Ahmed Al Jaber.

Na debati su govorili: generalni direktor IRENA-e Adnan Amin, generalni direktor Globalnog instituta za zeleni rast Yvo de Boer, premijer Kukovih Ostrva Henri Puna, Kyung-Ah Park iz Golman Saćs-a, dopisnik za pitanja životne sredine Financial Times-a Pilita Clark i izvršni sekretar okvirne konvencije UN za pitanja klimatskih promena Kristiana Figueres. Događaj je okupio neke od najvećih svetskih imena u oblastima ulaganja i obnovljivih izvora energije, dodaje se u saopštenju.

V.V.

Izvor: www.tanjug.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti