MAKEDONIJA: Skoplje dobilo prvi elektropunjač

Foto-ilustracija: Pixabay

Skoplje je dobilo svoj prvi e-punjač za električne automobile, a auto je na punjenje prva dovezla evropska komesarka za transport Violeta Bulc. Ona je dovezla je električni automobil od hotela Meriot, gde se održava Samit100 poslovnih lidera, do hotela Park.

Projekta EDISON eCity je jedan od najznačajnijih regionalnih projekata u oblasti ekološkog transporta.

Potpredsednik Upravnog odbora Samita100 poslovnih lidera i predsednik Upravnog odbora slovenačke kompanije Hidria, koji je jedan od tvoraca i glavnih pokretača EDISON projekta, rekao je novinarima da je glavni cilj tog projekta proširivanje električne čiste mobilnosti u regionu.

“Posle e-Beograda u aprilu ove godine (kada je otvoren e-punjač) i e-Celja u septembru, u Skoplju simbolično otvaramo prvi 22-kilovatni punjač koji istovremeno može da puni dva električna vozila. Istovremeno Jurop kar zajedno sa Edisonom tu počinje sa prodajom električnih vozila”.

Seljak je naveo da će početkom 2018. godine staviti prvo električno vozilo na raspolaganje građanim Skoplja za testiranje.

“Ovim smo dali simobličan korak i dali podsticaj svima ostalima da nam se pridruže tim ciljevima za zelenu mobilnost regiona”.

Automobil može na tom mestu da se napuni strojom za oko tri sata.

Seljak kaže da ima puno kandidata za sledeći grad koji će dobiti e-punjač u okviru projekta EDISON, kao što su u Sloveniji – Kopar, Nova Gorica, Novo Mesto i Velenje.

Prema njegovim rečima, Ljubljana je odlučila da će staviti električne autobuse iz EDISON-a u grad od 2020. godine.

“Radimo i na svetskoj inovaciji na području magnetnog induktivnog bežičnog punjenja sa kojim imamo za cilj da praktično eliminišemo veliki broj baterija iz električnih kola, i na da punimo kola direktno iz samog puta, što će biti svetska novost iz regiona”, dodao je Seljak.

EDISON platforma je nastala u Sloveniji 2015. godine kao rezultat humanitarne inicijative kada su za potrebe dece sa invaliditetom u rent-a-car usluge uvedena električna vozila, modela BMWi13, čime je uspostavljena prva ekološka ekonomija deljenja.

To je jedan od najbrže rastućih svetskih ekonomskih trendova.

Nakon instaliranja 10 stanica za napajanje električnih vozila u Sloveniji ta inicijativa je predstavljena u okviru Samita100 u Sarajevu 2016. godine, sa planom da se uvede elektrifikacija puta u dužini od 2.400 km, koji povezuje sve veće regionalne gradove, od Ljubljane preko Zagreba i Beograda do Skoplja, Tirane, Prištine i zatim Dubrovnika, Splita, Zadra i Kopra.

(Agencije)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti