Makedonija novčanice od 10 i 50 denara zamenila plastičnim

U Makedoniji su puštene u upotrebu plastične, polimerne banknote od 10 i 50 denara, a istovremeno su iz opticaja povučene papirne novčanice iste vrednosti. Kako je saopštila Narodna banka Makedonije, ove moderne novčanice su dugotrajnije i imaju bolju zaštitu, ali i „izdignute tačkice”, koje omogućavaju da ih raspoznaju lica sa oštećenim vidom.

Foto: Wikipedia

Polimerne banknote će moći da se koriste za gotovinsko plaćanje, kao i za plaćanje u automatima za naplatu, kada ih firme za to osposobe. Nepotrošene papirne novčanice od 10 i 50 denara će moći da se zamene polimernim ili kovanicama u narednih godinu dana u svim komercijalnim bankama, a posle toga samo u centralnoj banci.

Uvođenjem novih novčanica od 10 i 50 denara, koje se najviše koriste za gotovinsko plaćanje, NBM je počela proces polimerizacije nacinionalnih banknota. Analize, kako se navodi, pokazuju da plastične novčanice traju i do četiri puta duže od papirnih čija su osnova pamučna vlakna.

Makedonija se tako pridružila Australiji koja, kao prva u svetu, plastične novčanice ima od 1988. godine. Takve banknote imaju i Kanada, Velika Britanija, Novi Zeland, Maldivi, Brunej, Rumunija i još neke zemlje.

Makedonski denar je u upotrebu uveden 26. aprila 1992. godine. Papirne novčanice su u rasponu od 10 do 2.000 denara (0,16 do 32,42 evra).

Izvor: Politika

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti