Leskovac dobija reciklažno postrojenje

reciklazno postojanjeOdbornici gradskog veća Leskovca nedavno su doneli odluku o saglasnosti sa elaboratom o opravdanosti korišćenja građevinskog zemljišta preduzeća „Green Lesko Recycling“ čija je delatnost reciklaža. Elaborat o opravdanosti davanja u zakup zemljišta za ovu namenu izadila je Agencija za lokalni ekonomski razvoj iz Leskovca.

Reciklažni centar će biti izgrađen na parceli od 4 hektara i 10 ari u industrijskoj zoni „Sever“. Ukupna vrednost ulaganja u reciklažno postrojenje u Leskovcu, sa upravnom zgradom, proizvodnom halom i pristupnim prilazima, je 4,6 miliona evra, što će biti finansirano iz sopstvenih sredstava investitora „Green Lesko Recycling, kompanije koja u Srbiji postoji od avgusta ove godine i ogranak je kompanije „Life s.r.l.” iz Italije.

Osnovni proizvod reciklažnog centra „Green Lesko Recycling“ biće sirovina dobijena tretmanom otpada, a izvoziće se u Italiju, Holandiju, Austriju i druge zemlje EU. Preostala neupotrebljena sirovina služiće za ispunjanje rudarskih okna i tome slično.

U novom reciklažnom centru će se reciklirati i selektovati papir, karton, plastika, stako, guma, akomulatori, istrošeni medicinski uredjaji po evropskim standardima.

Upravo podsticajna mera lokalne samouprave koja je privukla italijanskog investitora je davanje građevinskog zemljišta u zakup na 99 godina bez nadoknade, dok je obaveza investitora zapošljavanje najmanje 71-og radnika u prvoj godini rada, sa bruto zaradom od 300 do 350 evra. Period realizacije ulaganja je od 6 do 18 meseci.

N.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti