Problemi investitora. Rizici finansijera. Nedostaci zakona.

Foto-ilustracija: Pixabay

Konferencija „Bankarski sektor i investicije u OIE”, održana juče u hotelu „Hajat” u Beogradu u organizaciji „Danas Conference Center“, protekla je u znaku problema sa kojima se suočavaju investitori u obnovljive izvore energije, rizika finansijera i potreba da se izdejstvuju promene u Zakonu o energetici i Ugovoru o otkupu električne energije.

Otvarajući konferenciju, direktor konferencijskog centra dnevnog lista „Danas“ Željko Pantić naglasio je da se već osećaju opipljive promene u oblasti obnovljivih izvora energije i skrenuo pažnju na to koliko energetika može da bude faktor budžetskog deficita jedne zemlje zbog čega je važno predstaviti oblast OIE iz ugla isplativosti projekata i uslova kreditiranja jer svaka investicija, ma kako društveno opravdana i ekološki ispravna, mora pre svega da bude isplativa investitoru.

Pomoćnik direktora Direkcije za obnovljive izvore energije EPS-a Dušan Živković istakao je da je EPS otvorio prostor projektima OIE i da su, u tom smislu, preduzete značajne aktivnosti kroz obnavljanje postojećih proizvodnih kapaciteta, podizanja njihove efikasnosti i proizvodnje, i kroz realizaciju projekata proizvodnje energije iz OIE, finansiranih od strane međunarodnih institucija, poput EBRD, EIB, KfW, Svetske banke i ruskih investitora.

Aleksandar Savić, direktor Direkcije za poslove sa javnim sektorom Erste banke, predstavio je portfolio banke koja se priključila finansiranju projekata OIE već u aprilu 2010. godine, samo pet meseci nakon uvođenja prvh „fid-in“ (feed in) tarifa, a što je bio njihov preduslov da se uključe u ovakve projekte. Erste banka finansirala je 18 projekata OIE od čega je polovina već na mreži, i to 13 projekata malih hidroelektrana snage oko 15MW, 2 biogasna postrojenja snage 1,5MW i 1 projekat solarne elektrane snage 1WW. Savić je istakao da je finansiranje projekata iskorišćenja energije vetra komplikovanije i zahteva učešće kluba banaka i međunarodnih finansijskih institucija; da je svako finansiranje vrsta rizika i da se Erste banka oslanja na iskustva svojih članica iz okruženja Češke, Austrije i Rumunije. Predstavnik ove banke naglasio je da su glavni problemi finansiranja projekata nemogućnost investitora da participira u projektu sopstvenim sredstvima ili nedostatak kvalitenih projekata.

Ekspert za elektro-energetske sisteme i ekonomiju obnovljivih izvora energije i pomoćnik ministra energetike u periodu 2001-2002, Maja Turković, je pored pohvala zakonskoj regulativi i dobroj komunikaciji resornog ministarstva sa investitorima, skrenula pažnju na goruće probleme u „zelenoj“ energetici, i primetila podsticaj razvoja malih i srednjih projekata, a velike probleme u realizaciji velikih projekata OIE. Turković je naznačila u kojoj meri se tokom realizacije projekata investitori pozivaju na Zakon o energetici i na Zakon o planiranju i izgradnji, kao i da ti zakoni imaju različite rokove koji investitorima prave probleme. U svom izlaganju, Turković se osvrnula na probleme finansiranja projekata vetroparkova, Ugovora o otkupu električne energije, neraspoloživosti mreže, likvidnosti projekata, problematici izgradnje priključaka, zaštiti investitora od retroaktivnih izmena zakona i podzakonskih akata, vremenskom trajanju tehničkog prijema itd.

Savetnik ministra energetike, Ljubomir Aksentijević, tokom prezentacije naglasio je da će 90% postojećih problema biti rešeno, da je za to potreban proces i da je Ministarstvo energetike učinilo dosta da stvori sistem za investitore, koji ranije nije ni postojao.

Tokom javne rasprave, Aksentijević je najavio da će se do 8. januara 2014. godine u 3 grada u Srbiji održavati javne rasprave na temu izmena Zakona o energetici koji će se nakon toga po hitnom postupku naći u parlamentu. Prva javna rasprava zakaza je za sutra u Kragujevcu. Što se tiče usvajanja revidiranog Ugovora o otkupu električne energije, on očekuje da će do iniciranja tih promena doći do kraja ove godine.

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti