Laste donose sreću, proleće i vredne nagrade

Foto: Pixabay

Porodica Petković iz Velike Plane ove godine dobila je priznanje za domaćinstvo sa najvećim brojem lastinih gnezda u Srbiji i nagradu od dve tone kukuruza.

Priznanje i robna nagrada uručeni su njihovom domu juče uz prisustvo medija.

Domaćinstvo Petkovića je sa 80 zauzetih gnezda seoskih lasta zauzelo prvo mesto među 96 domaćinstava iz svih krajeva Srbije.

Ovo neobično takmičenje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je po drugi put.

– Kada su nam javili da smo pobedili baš smo se obradovali. Kažu da laste donose sreću, proleće, a naša porodica je dokaz da laste donose i vredne nagrade. Nagrada od dve tone kukuruza nam dolazi u pravom trenutku za naše krave, svinje i ostale životinje, izjavila je Sanja Petković koja je poslala prijavu za takmičenje.

Prema rečima domaćina Aleksandra korist od lasta je višestruka jer su se generacije u ovoj kući su toliko navikle na laste i pouzdamo se u njihovo ponašanje, pa vremensku prognozu i ne gledamo. Kad vidimo da laste nisko lete znamo da taj dan odmaramo jer će sigurno padati kiša.

– Brojne ugrožene vrste koje su hiljadama godina navikle na suživot sa čovekom sada se suočavaju sa nestankom staništa i odgovarajuće hrane jer je čovek naglo promenio način bavljenja poljoprivredom, kaže Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da primera radi, moderne štale su zatvorene, imaju mrežice na prozorima, a umesto lasta koje bi besplatno uklanjale muve, koriste se opasni otrovi. Takva poljoprivreda je sve samo ne održiva kako za prirodu, tako i za čoveka.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ kako bi podržali male poljoprivrednike koji se poljoprivredom bave na tradicionalan i za prirodu povoljan način.

Ove godine sponzori takmičenja bili su programerska firma „Mad Head Games“ iz Novog Sada i kompanija „Sto posto“ iz Velike Plane.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti