Krenuo regionalni marš „Zauvek bez krzna“

Foto: Fur free forever
Foto: Fur free forever

Aktivisti za zaštitu prava životinja su sa Trga Republike u Beogradu „krenuli“ u regionalni marš protiv krzna pod nazivom „Zauvek bez krzna“ (Fur free forever).

U maršu učestvuju aktivisti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Bugarske.

Aktivisti su nosili transparente na kojima je pisalo da je „Krzno zločin i ubistvo“, da je za jednu bundu potrebno i do 200 životinja, kao i da životinje „strujnim udarom i trovanjem“ stradaju zbog odevnog predmeta.

Podredsednica Udruženja za slobodu životinja Tamara Jevtović izjavila je da akcijom žele da podsete da će držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože prema odredbi Zakonu o dobrobiti životinja Srbije biti zabranjeno od 1. januara 2019. godine.

Jevtović je za agenciju Beta rekla da oni žele da „odbrane“ tu odredbu, pošto postoji tedencija da se ona izbriše ili odloži njena primena kao što je to učinjeno u BiH.

– Želimo da pokažemo ljudima da je praksa držanja, reprodukcije, lišavanja života životinja zarad krzna i kože zastarela, da osvestimo ljude šta se sve dešava u toj krznarskoj industriji i da sa ekonomskog aspekta, a posebno sa etičkog, ta industrija nije prihvatljiva, rekla je Jevtović.

Ona je istakla da Srbija treba da pokaže da nije zemlja koja će unazaditi dostigunte standarde i da ono što je propisano zakonom iz 2009. treba da ostane.

Umetnica Jelena Zoe Disić, koja je i članica Udruženja za slobodu životinja, pozvala je građane da podrže njihov akciju jer ona doprinosi zaštiti prava radnika i životne sredine.

– Ljudi koji rade na farmama životinja rade u veoma lošim uslovima, a te farme su jedne od najvećih proizvođača fosfornog otpada, tako da se ne sme dozvoliti odlaganje primene zakona, jer postoji opasnost da će krznari iz zemalja gde je to zabranjeno doći u Srbiju, rekla Zoe Disić.

Izvor: TVN1

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti