Kraljevo finansira još dve energetski efikasne škole

Foto: Grad Kraljevo

Najavljeno je da će još dve škole u Kraljevu dobiti energetski efikasne fasade, odnosno termo fasade i novu stolariju.

Prilikom obilaska radova na zgradama Elektrotehničko-saobraćajne škole „Nikola Tesla“, Gimnazije i Ekonomske škole, rečeno je da će se ulagati u energetsku efikasnost ovih objekata, što će u narednom periodu doprineti smanjenju troškova za energente iz budžeta.

Udeo tih troškova dostiže i do 15 odsto budžeta, a većina se troši na energente u zgradama škola.

Ono što je posebno važno, jeste i što se na ovaj način značajno smanjuje emisija gasova sa efektom staklene bašte i zagađenje vazduha.

Foto: Grad Kraljevo

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić izjavio je da je za unapređenje energetske efikasnosti zgrada ESTŠ „Nikola Tesla“ izdvojeno 13 miliona dinara iz budžetskog fonda Ministarstva rudarstva i energetike, a iz budžeta grada oko 6 miliona, dok je za zgradu Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole od Ministarstva uloženo 7 miliona, a grad je dao 5 miliona dinara.

Uporedo sa radovima izvodi se i nastava, što može uticati na prekoračenje roka.

Procenjuje se da će se nakon završetka projekta uštedeti čak 90.000 litara sagorenog ulja za loženje na godišnjem nivou, čime će se umnogome smanjiti emisija ugljen-dioksida. Procena prosečne potrošnje energije bila je 120 kWh/m2, a ovim će biti više nego duplo smanjena – 50 kWh/m2.

 

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti