Krajem stoleća svet će biti topliji bar za 2 stepena Celzijusa

Photo-ilustration: Pixabay

Nova studija Univerziteta u Vašingtonu došla je do vrlo zabrinjavajućih rezultata. Procenjeno je da postoji 90 odsto verovatnoće da će se temperatura Zemlje povećati između 2 i 4,9 stepeni Celzijusa, 5 odsto da će se zagrejati za 2 stepena ili manje, i samo 1 odsto verovatnoće da će se zagrejati za 1,5 stepeni Celzijusa ili manje do 2100. godine.

Očekuje se da će rast populacije krajem stoleća dostići 11 milijardi i imati veliki učinak na projekcije povećanja temperature u svetu. Međutim, pošto će najveća povećanja populacije biti u Africi, gde se relativno malo koriste fosilna goriva, očekuje se da neće biti značajanog učinka. Ključan faktor, prema studiji, bi trebala biti emisija ugljenika u privredi. Povećanjem efikasnosti i uvođenjem standarda za redukciju emisija zagađenje se tokom godina smanjilo, ali ne dešava se dovoljno brzo.

Velika Britanija je prošle godine bila za 0,5 stepeni Celzijusa toplija od prosečne temperature. Dogovoreni ciljevi u Pariskom sporazumu nedovoljni su da ograniče povećanje temperature za samo 1,5 stepeni Celzijusa ili manje.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti