Kragujevčanima odobreno 17,9 miliona dinara za obnovu poplavljenih kuća

„U okviru Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana tokom junskih poplava, koji je sproveden preko Kancelarije za javna ulaganja, u Kragujevcu je urađeno 130 pozitivnih rešenja za dodelu pomoći. Za sanaciju štete ukupno je odobreno 17.960.000 dinara, a sredstva će biti isplaćena u narednih 5-6 dana“, kazao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragoš Radovanović koji je upoznao članove Štaba za vanredne situacije sa aktivnostima koje su preduzete nakon poplava.

Foto: Grad Kragujevac

U prvoj fazi rehabilitacije sanirano je 14 najugroženijih ulica, dok će drugom fazom biti obuhvaćeno 55 ulica na teritoriji sedam mesnih zajednica Beloševac, Erdeč, Ilićevo, Bresnica, Stanovo, Šumarice i Uglješnica.

„Sva ta oštećenja posledica su ozbiljnih problema sa infrastrukturom koja u prethodnih 30 – 40 godina nije pratila razvoj Kragujevca, već se spontano razvijala. U planu je razdvajanje kišne od fekalne kanalizacije, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže“, kazao je komandant Štaba i gradonačelnik Radomir Nikolić. „Moramo ceo grad da radimo iznova, pa i na mestima gde ljudi žive decenijama unazad, jer imamo problem sa fekalnom kanalizacijom, a kišnu gotovo i da nemamo, osim u strogom centru. Procena je da nedostaje 200 kilometara kišne kanalizacije, a vrednost tog posla je gotovo 100 miliona evra. To ćemo svakako u budućnosti morati da radimo kako bi sprečili upravo ono što se dešavalo u prethodnom periodu, pa i ove godine, da svaka ozbiljnija kiša nosi puteve i plavi kuće“, dodao je on.

Foto: Grad Kragujevac

Kragujevac svakako ulazi u državni projekat vredan tri milijarde evra, namenjen izgradnji kanalizacione mreže u celoj Srbiji, već naredne godine. U toku je izrada elaborata i projekata, a izgradnja kišne kanalizacije rešiće brojne probleme u putnoj infrastrukturi koja će biti stabilnija i laka za održavanje. Pored toga, Nikolić je najavio i izgradnju novog postrojenja za preradu otpadnih voda na istoj lokaciji, pored postojećeg koje će biti zatvoreno, jer rekonstrukcija nije isplativa.

Na današnjoj sednici razmatrano je stanje 213 skloništa na području grada gde može da se smesti oko 33 000 od ukupno 150 000 stanovnika koliko prema poslednjem popisu živi u gradskom naselju. Opšte stanje u skloništima je zadovoljavajuće, ali su postojeći kapaciteti nedovoljni, tako da postoji potreba za izgradnjom novih objekata za sklanjanje. Pokrenuto je i pitanje obnove i modernizacije sistema za javno uzbunjivanje koji datira još iz 80 – tih godina, kao i reorganizacije civilne zaštite u skladu sa novim zakonskim propisima.

Na sednici je razmatrana zdravstvena ispravnost hrane i vode na teritoriji grada koja je, kako je ocenjeno, na visokom nivou i nema značajnijih iskakanja. Imamo dovljne količine zdravstveno ispravne vode. Od 945 bakterioloških analiza, kako se danas čulo, samo je jedan uzorak bio neispravan što je na nivou statističke greške. Kad je reč o sanitarno – higijenskom nadzoru objekata za društvenu ishranu, od 822 uzoraka namirnica neispravno je bilo 0,6 posto. To, prema rečima Dragana Vasiljevića, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje, najbolje pokazuje da je značajno podignuta higijenska svest u predškolskim, školskim i studentskim restoranima, bolničkoj kuhinji i i fabričkim restoranima.

Izvor: Grad Kragujevac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti