Kragujevac sa stručnjacima iz Nemačke razmatra mere za smenjenje aerozagađenja

U Кragujevcu u naredna tri dana, boravi delegacija stručnjaka za ekologiju i saobraćaj iz nemačkih gradova Hagen i Hajdelberg, čiji su predstavnici deo mreže The Community of Practice for Sustainable Urban Development – Connective Cities, koju je osnovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ koja se bavi rešavanjem ekoloških problema a naročito urbanog života i zagađenja.

Foto: Grad Kragujevac

„Mi smo organizacija koja se bavi svim pitanjima vezanim za održivi urbani razvoj a ideje koje razvijamo sprovodimo u praksi“, rekao je Manfred Poppe iz nemačke razvojne organizacije.

U Кragujevac smo došli na poziv predstavnika grada sa kojima su prošle godine razmenili stavove i razmišljanja na radionici u Gruziji, a naša želja dodao je da probamo da rešimo probleme održivog razvoja i zaštite životne sredine a naročito zagađenja s kojima se Кragujevac svakodnevno suočava.

Predstavnike GIZ-a i gradova Hagen, dr Ralf-Rainer-a Braun-a, načelnika odeljenja za životnu sredinu i Hajdelberga, mr Alexander-a Thewalt-a, načelnika odeljenja za saobraćaj primio je Zoran Prokić, član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine, koji ih je ovom prilikom upoznao sa aktivnostima koje grad Кragujevac u saradnji sa institucijama, javnim komunalnim preduzećima i udruženjima sprovodi u oblasti zaštite životne sredine.

„Veliko je zadovoljstvo što su predstavnici nemačke organizacije GIZ i umreženih gradova prepoznali naše napore za unapređenjem životne sredine i došli u Кragujevac kako bi posle svoje trodnevne posete i sastanaka sa predstavnicima gradskih javnih preduzeća i radionice dogovorili dalju saradnju i vidove pomoći koje predstavnici iz Nemačke mogu da nam pruže“, istakao je Prokić.

Imajući u vidu da je u nemačkim gradovima, saobraćaj dominantan izvor aerozagađenja fokus posete i razgovora sa stručnjacima iz Nemačke biće aerozagađenje.

„Od posete očekujemo da čujemo primere dobre prakse iz nemačkih gradova i iskustva o načinima borbe sa aerozagađenjem koje oni primenjuju, kako bi reorganizacijom i poboljšanjem saobraćaja smanjili aerozagađenje u našem gradu“, kazao je Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine.

U JP Urbanizam biće organizovana radionica na kojoj će biti reči o urbanističkom i infrastrukturnom planiranju mera za smenjenje aerozagađenja.

Govoriće se o implementaciji zona sa niskim emisijama pogodnim za specifičnu situaciju u Кragujevcu, načinima javnog prihvatanja i građanskog angažovanja u zonama sa niskim emisijama i razmatrati inovacije koje mogu da podrže rad zone sa niskom emisijom i održivu mobilnost u Кragujevcu.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti